Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Германски депутат: Системата в България е пропита от корупция. Хората с право се вдигат срещу мафията

/
/
359 Views
Advertisement:

Advertisement:

Кадър Б. Борисов ФБ и Клаус Ернст, Уикипедия

Борисов се опитва да запази властта си, приближени нему олигарси контролират медиите, а съдебната система е подчинена на неговите интереси. Така той обезличава демократичните институции, казва германски депутат за Deutsche Welle.

“Най-големият проблем в България е корупцията и пълзящото премахване на правовата държава и разделението на властите, до което води автократичното поведение на министър-председателя. Пред ЕС той се представя в най-прекрасна светлина, а в същото време изглежда, че си сътрудничи с корумпирани олигарси.

 

 

 

 

 

Според медиите, съмнителният главен прокурор Иван Гешев, определен от него, не разследва престъпни афери в лагера на Борисов, а вместо това предпочита да притиска президента Румен Радев, издигнат от друга партия, който освен това критикува Борисов. В една правова държава такова нещо е недопустимо.”

С тези думи германският депутат Клаус Ернст описва настоящата ситуация в България. Ерност е посещавал страната ни и редовно следи събитията в нея – чрез медиите и чрез свои неофициални контакти. Той е заместник-председател на Парламентарната група за приятелство с България, Молдова и Румъния в Бундестага.

Ернст подкрепя протестите и желанието за промяна, но е наясно, че борбата с корупцията ще бъде дълга и трудна. “Със сигурност трябва да се използва възможността за ново начало, която дават едни нови избори. След толкова много години, прекарани в “системата Борисов”, хората с основание са се надигнали срещу мафиотските структури, срещу злоупотребата с власт и шуробаджанащината.

Но ще трябва доста време, докато се демократизира съдебната система и докато борбата срещу корупцията започне да дава резултати. Защото тази корупция е дълбоко вкоренена в самата система. За да се възстанови върховенството на закона в България, ще са необходими наистина голяма издръжливост, както и  подкрепа от страна на ЕС”, посочва той.

Според народния представител управляващите в България пренебрегват демокрацията и правовата държава. “Борисов се опитва да запази властта си. Той и приближени нему олигарси контролират медиите. Съдебната система вече не е независима, тя се подчинява на интересите на Борисов и е под негов контрол. Тъкмо по този начин той обезличава демократичните институции и разделението на властите”, убеден е Ернст.

Но много от българите са на различно мнение: “За разлика от него, хората в България нямат проблем с демокрацията, тъкмо обратното: хиляди излязоха на улицата в подкрепа на демокрацията и правовата държава, рискувайки да станат жертва на полицейско насилие и преследвания”.

Депутатът от Бундестага призовава ЕС да подкрепи този процес. “Евросъюзът трябва да настоява за налагането на върховенството на закона и разделението на властите в България. Най-добре ще го постигне, ако продължи с Механизма за сътрудничество и проверка и по този начин придаде допълнителна тежест на исканията на демонстрантите”, съветва той.

Клаус Ернст подкрепя парите от еврофондовете да бъдат обвързани с върховенството на закона, а мониторингът за България да остане.

“Когато се отпускат европейски фондове, на първо място трябва да се следи за върховенството на закона. В противен случай самият ЕС ще носи част от вината, когато – както в България – корумпирани политици си строят вили с пари на ЕС, вместо да ги инвестират за стопанския възход на страната.

Разбира се, мониторингът над България трябва да остане, защото положението в страната наистина е сериозно. Дори ако действително има смяна на властта, ние и занапред ще имаме достатъчно основание да наблюдаваме България много внимателно и безкомпромисно”, препоръчва той.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!