Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Германски институт: Вирусният вариант „Делта“ е заплаха за икономиката

/
/
90 Views
Advertisement:

Advertisement:

Германският институт за икономически изследвания Ифо (Ifo) предупреди днес, че вариантът „Делта“ на коронавируса може потенциално да окаже сериозно въздействие върху икономиката, тъй като броят на случаите може да нарасне отново, предаде ДПА, цитирана от Нова телевизия.

 

 

 

Не всичко ще бъде загубено, ако инфекциите се увеличат отново заради варианта, но икономическото възстановяване ще бъде възпрепятствано, особено отраслите, които са силно засегнати от пандемията, а именно пътуванията, ресторантите и търговията на дребно, отбелязва ДПА.

„В такъв случай бихме били изправени пред тежка есен“, алармира ръководителят на Ифо Клеменс Фуест. В Германия делът на случаите с „Делта“ почти се е удвоил през първата седмица на юни до 6 процента, по данни на института „Роберт Кох“ за контрол на заболяванията.

Във Великобритания вариантът взе връх, въпреки че ваксинационната кампания там бе по-бърза, отколкото в Германия. Фуест заяви, че според него кризата все още не е приключила.

Без пандемията икономиката щеше да нарасне през последната година и половина, но „вместо това натрупахме планина от дълг за това време. Ще усещаме последиците от кризата дълго време“, каза той.

Неотдавна икономистите от Ифо намалиха прогнозите си за растежа на германската икономика до 3,3 процента, като се позоваха на проблеми във веригата на доставки, засягащи електронните чипове от Китай, които са от ключово значение за автомобилната индустрия. Ифо е изчислил, че нивата отпреди кризата могат да бъдат достигнати в началото на идната година.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!