Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Голям астероид доближава опасно близо Земята. Има ли опасност ?

/
/
415 Views

Потенциално опасният астероид 2011 ES4 с с диаметър 22 до 49 метра дължина на 1 септември ще премине опасно близо до Земята – на разстояние три пъти по-малко от отдалечеността на Луната от нашата планета. Това съобщава уебсайтът на Центъра за изследване на близкоземни космически обекти (CNEOS) на НАСА.

Според космическата агенция на САЩ 2011 ES4 ще се приближи до Земята на около 120 000 километра (за сравнение Луната се намира на 384 000 километра от Земята).
Скоростта му се изчислява от учените на 8,16 километра в секунда.

Advertisement:

2011 ES4 ще остане невидим за повечето хора, съобщи Дмитрий Вибе – ръководител на катедрата по физика и еволюция на звездите в Института по астрономия на Руската академия на науките, предаде ТАСС.

 

 

 

“Астероидът е малък и неясен. В небето няма да се вижда ясно”, съобщи още ученият.

Астрономът обясни, че потенциалната опасност от астероида идва от факта, че той ще прелети опасно близо до Земята. “Нищо не можем да направим, освен да го наблюдаваме и да следим траекторията му”, заключи Вибе.

Според изчисленията шансът астероид да влезе в земната атмосфера е само един на 240 (0,41 процента).

2011 ES4 е открит на 2 март 2011 г. Принадлежи към групата на “Аполоните”, тоест астероиди, чиито космически полет пресича земната орбита.

Астероиди от тази група са се приближили 80 пъти до Земята през август, съобщи ТАСС, като цитира информация на Роскосмос.

“Астероидите от групата на Аполоните често се приближават до Земята. През август са регистрирани почти 80 такива движения, като най-близкото разстояние на астероид до Земята е било по-малко от осем километра”, съобщават от руската държавна корпорация.

Към днешна дата астрономите са открили в околоземното космическо пространство, тоест в рамките на 0,05 астрономически единици или 7 милиона км, около 8 хиляди астероида, чийто размер надвишава 140 м.

Според експерти на НАСА такива небесни тела са класифицирани като потенциално опасни. Общият брой на големите астероиди в околоземното пространство може да достигне 25 хиляди.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar