Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Двете приказно красиви родопчанки, които вдъхновиха България

/
/
528 Views

Художници се надпреварват да рисуват Аника и Каролина от село Старцево – отзивчиви, благи и смирени

„Кое е това красиво момиче, с което се отсрамваме тези дни след резила с джукестата миска? Някой познава ли го? То съществува. Да го обявим за истинската Мис България!“. Това написа през октомври 2019 г. в профила си във Фейсбук бившият главен редактор на „Жълт Труд“ и уважаван журналист Зоя Деянова. Поводът беше коронясването за „Мис България’ 2019“ Радинела Чушева – представяна като 23-годишна бивша адреналинка и студентка по журналистика с корекции, които нито феновете й, нито тези, които скочиха срещу нея, могат да изброят.

Advertisement:

Красавицата, за която говори Зоя Деянова, е Аника Романова от златоградското село Старцево. Снимките на момичето с дългите руси коси, изваяно естествено от природата като приказна русалка, започнаха да обикалят социалните мрежи, изумявайки света с красотата й. Те бързо станаха хит не само за родопчани, но и за всички българи, където и да се намират из планетата.

Оказа се, че Аника всъщност е само едно от бижутата на фамилията. Именити фотографи направиха находката, че и сестра й Каролина е не по-малко красива, с естествена, много различна дълбока и чувствена хубост. Когато се появиха и с брат си Роман на поляните на събора на Рожен, хората се надпреварваха да се снимат с тях. Тримата заедно вече са като герои от приказка, лицата им, одухотвореността и самобитността на всеки от тях разказва различна история, но все свързана с родната им планина.

Все повече фотографи, а в последно време и художници, се вдъхновяват от семейство Романови. Това става спонтанно, децата не са поискали да им се случи, нито пък им харесва.

„Нямат никакво позьорство, нито в поведението, нито в контактите си с хората, много са скромни. И не само че са харизматични. Впечатли ме възпитанието, културата и ценностите на тези деца“, каза фотографът Борис Мутафчиев.

„Ние сме едно съвсем обикновено семейство от село Старцево. Макар и да учим и работим различни неща, имаме една обща страст към фолклора и традициите на Родопа планина. Старцево е едно от най-старите села в Родопите. В землището на селото е местността Белите камъни, където са намирани следи и останки от живот на древните траки. През селото е минавал и важен римски път. Днес село Старцево е най-голямото село в района, както и едно от най-големите в цяла България. Хората от селото спазват и до днес древни традиции и обичаи, предавани от поколения на поколения. Освен със завладяващите песни и красотата на носиите, Родопа е богата и на добродушни и отзивчиви хора – благи и смирени“, казва Аника.

„Родопа за нас е всичко. Още от много малки участваме по събори и концерти заедно с училищните и читалищните групи на селото. Първите песни, които сме чули и научили, са родопските. Макар вече аз и сестра ми да не пеем по концерти, брат ни все още продължава да учи и да издирва стари, автентични и незаписани песни от района, за да ги запази в нишката на времето. Всичко дължим на родителите си и техния стремеж да ни научат на любов към родното място и неговите блага“, казва Каролина.

Братчето им Роман е с таланта и мечтата за певец. „Голяма мечта ми е да запиша албум със старцевски песни, които да останат за идните поколения. Надявам се и те да обичат и ценят България и своето родно място, да съхраняват и да се гордеят с нашия богат фолклор“, казва Роман.

„Никога не сме вярвали, че нашите снимки ще предизвикат подобен интерес, но се радваме, че има хора, които оценяват това, което правим. Надяваме се да има все повече заинтересовани и любопитни хора, обичащи своята Родина“, споделя Аника.

Косичниците и носиите на девойките носят древни символи

Семейството има над 100 елемента на автентични старцевски носии, като пет са елементите на работната носия и над 20 са елементите на невестинската носия. В две златоградски села – Старцево и Ерма река има уникално заплитане на косите, което се прави специално на празници. За изработката на косичниците на всяко от момичета са нужни 14 часа. В Старцево този обред се нарича „Наплитане с Рупове“ и „Наплитане с Калеме“. За местните моми и жени е било много важно повече от век, а и досега, жената да има дълга и гъста коса. За косичниците семейството е събирало коса няколко години, като основната е на жени от рода. В нея се сплитат украшения на две лели на момичетата, които са носени във фамилията, но те се слагат само в най-специалните моменти от живота на една жена. Всяко украшение и плитка си имат определен брой и ред. Празничните носии са направени изцяло от коприна. Златният цвят е любимият цвят на жените в Старцево затова са се стремили накитите и носиите да съдържат този елемент. Символите на престилките служели за разпознаване на момата от кой род е в обществото. Любимите песни на фамилията са ,,Заспало е челебийче“ в изпълнение на Радка Кушлева и ,,Расти ми, расти чорешко“ в изпълнение на Веселин Джигов

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar