Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Десет души са починали в дома за стари хора в село Фатово за 20 дни. Никой не е от К-вид

/
/
487 Views

Рязко увеличение на смъртността се забелязва в дом за стари хора в смолянско село.

Няма обаче доказано заразен с Ковид.

Advertisement:

Десет души са починали в дома за стари хора във Фатово в рамките на двайсетина дни. Шест от тях – през последната седмица, съобщи регионалното издание „Отзвук“, като се позова на директора на дома и кмета на селото. В социалното заведение са настанени общо 60 души.

Липсата на лекарства и недостиг на персонал може да се окажат сред причините, довели до фаталния край на възрастните хора, пише „Отзвук“ и допълва, че е възможно също домът във Фатово да се е превърнал в огнище на коронавирус.

 

 

 

 

Д-р Маринела Маринова – личен лекар на голяма част възрастните, е заявила пред изданието, че осигуряване на лечението се забавя. „Има спешен шкаф, но за кой по-напред да стигнат 1-2 банки, 1-2 ампули. Няма арсенал от антибиотици или противовирусни средства. На нито един от починалите не е правен PCR-тест“, посочва тя.

В същото време директорът Живко Билянов не вижда нещо ненормално в случая. „Това е дом за стари хора. Смъртността е нормална за периода“, заявява той пред камерата на „Отзвук“. Билянов не вярва смъртта на хората от дома да е свързана с коронавирусна инфекция. В смъртните актове на нито един от починалите не се споменава коронавирус, обяснява той.

Днес от здравната инспекция в Смолян са обявили, че започват скрининг на всички възрастни, настанени във Фатово, както и на персонала на дома. По данни на инспекцията в социалния дом в момента има двама заразени с коронавирус – потребител и социален работник.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar