Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Джамбазки, ВМРО: Русия води война срещу България от Северна Македония с фабрика за фалшиви новини

/
/
276 Views

 

Напрежението между България и Русия ескалира с всеки изминал ден, след като вчера българското външно министерство изгони поредния руски дипломат, обявен от прокуратурата за шпионин.

Ангел Джамбазки от ВМРО обяви, че Русия води информационна война срещу България заради позицията да блокираме Северна Македония за ЕС.

Advertisement:

България е потърпевша от информационната война срещу страни-членки на НАТО. Страната ни е жертва на такова нападение в социалните мрежи, извършено от служби и организации, които аз лично свързвам с дълбоката държава в Република Северна Македония, с Белград и с фабриката за фалшиви новини в Санкт Петербург.

Това заяви евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки по време на международната конференция “Европа и новите глобални заплахи”.

„Всички помните, че една от най-големите фабрики за фалшиви новини, които се свързват с фабриката в Санкт Петербург, се намира в хубавия български град Велес. В момента разгръща такова нападение срещу България – абсолютно фалшиви, неверни тези се разпространяват широко във всички видове социални мрежи“, добави Джамбазки.

У нас всички институции са единни по въпроса. Дори “Дондуков 1” и “Дондуков 2” са на едно мнение, въпреки че често сме свикнали представителна и изпълнителна власт да влизат в сблъсъци. Критиците обаче смятат, че правителството ни ще изпадне в изолация заради решението си и го определят като взето под натиска на коалиционните партньори в лицето на “Обединените патриоти”.

 

 

 

 

Според Джамбазки зад информационната война с България стоят и родни общественици.
“Аз не мога да приема, че български граждани – дали доброволно и съзнателно, или пък платено, биха могли да са ангажирани с антибългарска политика, но виждате, че имаме такива. И общественици, и политици в България работят за антибългарската кауза и срещу интереса на Северноатлантическия договор”, посочи Джамбазки, цитиран от Фрог нюз.

Евродепутатът даде пример, че в общественото пространство се разпространява невярното твърдение, че ако страната ни не подкрепи Северна Македония, ще бъде нападната от Русия или от САЩ.
“Нали Република Северна Македония с благословията на България стана част от НАТО? Нали има член 5 на това НАТО? Ако Македония бъде нападната, ние всички ще реагираме и ще я защитим. Напротив – в момента антиевропейски сили работят на територията на Република Северна Македония, и те са под прякото влияние на Белград и на Москва”, смята евродепутатът.

По думите му в редица западноевропейски издания се вихри широка антибългарска кампания.

“Тук се вижда много силен проблем и на ЕС, и на Северноатлантическия договор. От територията на държави, членове на Северноатлантическия договор, се води кампания срещу други държави, членове на Северноатлантическия договор, и това минава без всякакви последствия. Това поражда основателно съмнение доколко може да бъде задействана колективната отбрана”, посочи Джамбазки.

Припомняме, че конфликтът между София и Скопие относно историческите въпроси продължава. Страната ни обвинява Република Северна Македония в нарушаване на подписания през 2017 г. Договор за добросъседство и антибългарска реторика. РСМ отрича. Споровете обаче станаха повод България да наложи вето върху преговорната рамка за присъединяване на Скопие към ЕС. Това не се хареса на Брюксел, тъй като пречи на един от основните приоритети на блока – разширяване влиянието на Съюза в региона Западни Балкани. Освен това спорните въпроси между България и Република Северна Македония изглеждат неразбираеми за Брюксел.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar