Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Дневник: „Дясната ръка“ на Марешки взе концесията на плажа с „фитнеса“ му

/
/
368 Views

Бившият депутат от партия „Воля“ Андон Дончев, който в средата на юли напусна парламента поради „съображения от личен характер“ е бил определен за концесионер на морския плаж „Кабакум – Север 2“ край Варна за срок от 20 години. Това става ясно от текста на правителствено решение, обявено днес, пише „Дневник“.

Дончев, който във Варна е известен като „дясната ръка“ на Марешки влиза в правата си на концесионер през едноличното си дружество „Булмедикс 2012“, управлявано от 22 годишния му син – Димо. Това се случва точно в деня, в който бе открита първата есенна сесията на парламента, а депутатите от „Воля“ бойкотираха речта на президента заедно с колегите си от ГЕБ и солидарно напуснаха залата. Малко по-рано, след среща с парламентарната група на ГЕРБ и неколкократно променяна позиция през последните дни Веселин Марешки обяви, че неговите депутати няма да дадат подписите си за внасянето в парламента на проекта за нова конституция. След това лидерът на „Воля“ обясни:“ако днес не съберат подписи и започнат други разговори, е съвсем друга тема“.

Advertisement:

 

 

 

В продължение на десет години до днешното решение на Мнистерския съвет, концесионер на плажа „Кабакум – Север 2“ беше дружеството „Белвекс“, в което мажоритарен собственик е майката на Веселин Марешки – Веска. Любопитното е, че тя плащаше годишна концесионна такса с 10 хил. лв. по-висока от тази, която днес бе определена за компанията „Булмедикс 2012“ на Андон Дончев.

„Кабакум – Север 2“ е същия плаж, върху чийто пясък през 2012 г. лидерът на „Воля“ Веселин Марешки построи прословутия си двуетажен „фитнес“. В него цената за час тренировка бе определена на 100 лв., а в комбинация с масаж – 10 хил. лв. По тази причина постройката на метри от морето и до днес е ползвана единствено от Марешки.

Именно „фитнесът“ бе и една от причините, поради които управляващите от ГЕРБ на няколко пъти обявяваха, че ще развалят концесията, но това така и не се случи. бившият регионален министър Лиляна Павлова дори поиска от тогавашния кмета на Варна Кирил Йорданов да премахне част от постройката, която надхвърля нормите за преместваеми обекти на плажните ивици. Това обаче не се случи защото администрацията на Йорданов не можа да реши, кой етаж от постройката нарушава закона – първият или вторият.

Годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията, което ще трябва да плати „Булмедикс 2012“ е в размер на малко над 22 хил. лв. без ДДС. А инвестициите, свързани с организация на спортно-развлекателни дейности на морския плаж, които компанията на Дончев ще трябва да направи за срока на концесията са в размер на 373 хил. лв. с ДДС. Освен това концесионерът се задължава за целия срок на договора за концесия от 20 г. да предоставя чадърите и шезлонгите на цена по 2 лв. с ДДС в зоната за платени плажни принадлежности.

Справка в Търговския регистър показва, че в момента Андон Дончев е едноличен собственик на 7 компании с дейност в търговията с лекарства и предоставянето на медицински услуги. Освен това той участва в управлението на още 20 сдружения с нестопанска цел с имена като „Национално движение за морал и ред“, „Движение светло бъдеще“, „Национално освободително движение за чиста и свята република“, „Движение мила Родино“ и т. н.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar