Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Докато народът протестира: Бойко се пече на таен плаж край Варна, скрит дори от кадастъра

/
/
557 Views
Advertisement:

Advertisement:

Три плажа около правителствената резиденция „Евксиноград”, официално нанесени на кадастралната карта, са буквално присвоени от Бойко Борисов, респективно Министерския съвет.

Стопанство „Евксиноград”, на чиято територия е разположена едноименната правителствена резиденция край Варна, на практика си е присвоило трите плажа, заключени между територията му и морето, показа нова проверка на „Дневник”.

Без да посочват основание за това, от администрацията на Министерския съвет съобщиха в отговор на зададени въпроси, че водното спасяване, медицинското обслужване и почистването на плажовете се извършва от и за сметка на стопанството.

Трите плажа не фигурират и в актуализирания регистър на плажовете по Черноморието, изготвен от министъра на туризма Марияна Николова в края на август.

Плажът, който властта е скрила дори от кадастралната карта

Още по-скандалното е, че има и четвърти плаж, който е толкова таен, че дори не е нанесен в кадастралната карта.

 

 

 

Плажът е малък и обслужва единствено „Слънчевото бунгало”, в което отдъхва с предимство Бойко Борисов.

Това е луксозна двуетажна вила, в която са почивали само бившият диктатор Тодор Живков и семейството му. Сега нощувката там е сред най-скъпите в резиденцията – 800 лева на вечер.

Според чл. 4., ал. 1 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие обаче „гражданите имат право на свободен и безплатен достъп до морските плажове”.

Той може да бъде ограничен само в случаите, свързани с националната сигурност и отбраната на страната, охраната и контрола на държавната граница, опазването на защитени територии и обекти, при опасност за здравето или живота им, както и в други случаи, определени със закон.

До този момент в информацията, предоставена от администрацията на Министерски съвет, относно блокирания достъп до плажовете „Евксиноград – 1, 2 и 3“, няма данни те да попадат в нито една от споменатите категории.

„Дневник“ изпрати въпроси и до Националната служба за охрана (НСО) дали и какви ангажименти имат към охраната на плажовете, но до края на работния ден в петък отговори не бяха получени.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!