Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Доростолският митрополит Амвросий почина след лечение на коронавирус

/
/
364 Views
Advertisement:

Advertisement:

Бог да прости Доростолския митрополит Амвросий и да го приеме в селенията на праведните!, заявиха митрополитите начело с патриарх Неофит

Доростолският митрополит Амвросий почина днес на 78 години, предаде Флагман.бг.

24 часа пише, че митрополитът е бил приет със симптоми на коронавирус и се лекувал от заболяването.

“С дълбока скръб известяваме, че днес – 18 август 2020 г., след тежко и продължително боледуване се престави в Господа Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий. Призоваваме всички православни християни да насочат своя взор в искрена молитва към Бога, Който да настани душата на преселилия се от нас Доростолски митрополит в селенията на праведните”, съобщиха от Светия Синод.

 

 

 

 

 

Съгласно чл. 84, ал. 1 от Устава на Българската православна църква – Българска Патриаршия, Св. Синод в пълен състав ще се събере своевременно на свое извънредно заседание и ще определи дата за опело и погребение след запознаване със Съобщението на вдовстващия Доростолски епархийски съвет, както и ще назначи Наместник на овдовелия Доростоски епархийски престол, който канонично да ръководи делата на епархията до избор на наследник на покойния митрополит Амвросий.

“Отново сърдечно се обръщаме с чувства на искрени съболезнования преди всичко към близките, всечестния клир и благочестивото паство на овдовялата Доростолска епархия и подновяваме призива си за сърдечна молитва за упокоилия се непрежалим епархийски митрополит и синодален архиерей.

Бог да прости Доростолския митрополит Амвросий и да го приеме в селенията на праведните!”, заявиха митрополитите начело с патриарх Неофит.

От Синода засега не казват официалната причина за смъртта на Доростолския владика.

Доростолският митрополит Амвросий и ставрофорен иконом Добри Чаков, който е протосингел на Доростолска епархия са заразени с коронавирус, стана ясно преди две седмици. Двамата духовници бяха настанени в инфекциозното отделение на болницата в Силистра.

Те бяха приети с белодробно заболяване, като по-късно дават положителен за коронавирус резултат при направени изследвания. Амвросий Доростолски е на 78 години и е сред най-възрастните владици в Светия Синод.

Източници близо до Църквата потвърдиха, че са взети всички необходими санитарно-хигиенни мерки за дезинфекция на православния храм „Св.св. първоапостоли Петър и Павел”. Издирени били и контактните на духовниците лица.

Българските православни храмове не бяха затворени в началото на пандемията, когато у нас беше въведено извънредно положение. „Специално за това, че се причестяваме с една лъжичка, за мен няма никаква опасност. За това говори историята на църквата. При най-страшни епидемии хората са се причестявали и никога по този начин не се е разпространявала никаква епидемия и зараза. Затова няма нужда да се опасяваме, когато ходим на богослужение. Там никога зарази няма да се предават. Сега, ако на някой човек вярата му е слаба, това е друго”, коментира през пролетта Ловчанският владика Гавриил. Митрополитите пък апелираха да се използват църковни “дезинфектанти” – тамян и светена вода, които са се практикували през вековете.

Доростолският митрополит Амвросий със светското име Александър Александров Парашкевов, е роден на 9 юни 1942 г. в Свищов. Средното си образование получава в родния си град. Впоследствие завършва Висшия химико-технологичен институт в София.

През 1983 г. е приет за студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски”, която завършва през 1987 година. На 13 август 1983 г. в Клисурския манастир”Св. Кирил и Методий”, край Берковица, е постриган в монашество с името Амвросий от Видинския митрополит Филарет. На 19 октомври 1983 г. в Чипровския манастир „Св. Йоан Рилски” митрополит Филарет го ръкополага в йеродяконски чин.

От 1 ноември 1983 г. до 1 декември 1984 г. той служи епархийски дякон при Видинската митрополия.

На 15 август 1984 г. в Клисурския манастир „Св. Кирил и Методий” е ръкоположен за йеромонах от Видинския митрополит Филарет. От 1 декември 1984 до 3 февруари 1988 г. йеромонах Амвросий пребивава и служи в Клисурския манастир, като заедно с това обгрижва и богослужебните нужди в различни енории към Берковското архиерейско наместничество. По решение на Светия Синод на 29 юни 1989 г. е възведен в архимандритско достойнство от Видинския митрополит Дометиан.

От 3 февруари 1988 г. до 1 април 1994 г. архим. Амвросий е игумен на Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча”. На 3 април 1994 г. в Чекотинския манастир „Св. архангел Михаил” е хиротонисан в епископски сан от Неврокопския митрополит Пимен.

По решение на Всеправославния събор, състоял се от 30 септември до 1 октомври 1998 г. в София, той е приет в каноническо църковно общение за служение в епископски сан, като му е дадена титлата „Браницки”.

От месец юни 1999 г. до 1 юли 2004 г. е назначен за викарий на Видинския митрополит Дометиан и получава правото да пребивава на територията на Видинска епархия. От 1 юли 2004 г. е назначен за викарий на Врачанския митрополит Калиник.

На 17 януари 2010 г. е избран, а на 24 януари канонично утвърден за Доростолски митрополит. На 30 януари 2010 г. е въдворен на престола на Доростолска епархия.

На заседанието си на 18 юли 2013 г. Светият Синод на БПЦ-БП в пълен състав определи Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий за временен Наместник на Варненския и Великопреславски престол до избирането на нов митрополит на овдовялата епрахия.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!