Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Доц. Димитров от ЦИК: Никой не може да бъде спрян да гласува, всеки сам решава дали да наруши карантината

/
/
249 Views

кадър bTV

„Никой не може да бъде ограничен в правото си да гласува. Всеки на своя отговорност спазва или не спазва генерално карантината“, това каза в студиото на bTV доц. Димитър Димитров, говорител на Централната избирателна комисия. По повод това, че поставените под карантина в последните три преди вода на практика няма как да гласуват, той заяви, че това зависи от установяването на адресите на избирателите. Понеже РЗИ не е институция с такава функция, обработката на данните не може да стане за три дни.

Advertisement:

Димитров коментира също, че е възможно да има опити изборите да се оспорват заради карантината и разясни какъв ще бъде резултата от това.„Поне някои партии ще използват подобен аргумент, но оспорването е доста сложен процес. Трябва да се оспорва пред Конституционния съд, не може да се реагира веднага“, каза той.

 

 

Според данните на ЦИК около 50% от ангажираните във вота са се ваксинирали срещу коронавируса. Утре ще стане ясен точният брой на подвижните урни за COVID болни и хора под карантина.

Валидните бюлетини трябва да имат два печата от СИК, както и откъснат купон в единия ъгъл. Единият печат се поставя преди вота, а вторият – след него. Ако някой от тези три елемента липсва – бюлетината е невалидна. „Останалото е отговорност на самите избиратели“, каза Димитров.

Невалидна може да бъде и бюлетина, в която е отбелязана единствено преференция, но без да е посочена партия. Ако се посочи партия, обаче, но без преференция – бюлетината е валидна.

Преди дни от Информационно обслужване заявиха, че изборните протоколи са едни
от най-трудните до момента. Според доц. Димитров от ЦИК правят всичко нужно, за да няма проблем с отчитането и попълването на протоколите. „Има два срока за обявяване на резултати – единият е в 48 часа. В него трябва да се каже разпределението на мандатите. След това в 7-дневен срок трябва да се персонифицират тези мандати“, допълни Димитров. Той добави, че вероятно сроковете ще бъдат спазени.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar