Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Доц. Кунчев: Скоро ще умират по 200 души на ден

/
/
1413 Views
Advertisement:

Advertisement:

Доц. Ангел Кунчев обяви какви поражения може да нанесе вируса, ако не се ваксинираме.

Здравното министерство иска нарушителите на противоепидемичните мерки да отиват на прокурор. От ведомството посочват, че масово мерките не се спазват – най-често от нощни заведения, но дори и от кметове.

,,Нещата ще се променят, когато всички осъзнаем колко е важно да преминем през тази епидемия, а не да разчитаме само на контрол, наказания и завеждане на дела. Има примери на абсолютно съзнателно и нарочно показване на несъобразяване на законите. Когато има разпоредби, те са задължителни”, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според него голяма част от собствениците на заведения протестират по-скоро срещу закъснялото и липсващо финансиране. Това не било здравен проблем и голяма част от тези хора разбирали, че трябва да има мерки.

 

 

 

Доц. Кунчев предложи задължителна ваксинация за здравните и социални работници, но срещна много сериозен отпор от институциите.

Това ме разочарова, но не е фатално. Експертните мнения са едно, политическите решения са друго. Това не е измислена при нас стъпка. Страните в Европа, които го въведоха, вече са над 7-8. Има професии, в които, ако човек е положителен, крие рискове за много други хора. Колко наши бащи, майки, баби и дядовци трябва да умрат, за да се разбере, че е рисково да не се имунизираш и да работиш с тях, коментира той.

По думите му в големите болници са имунизирани над 70-80% от лекарите.

,,Да разположиш една пандемия в предизборна кампания е много лошо. Да я разположиш в три поредни кампании е възможно най-лошият вариант. Каквито и мерки да препоръчваме, има една базисна истина – не достигнем ли 70-80% имунизация на населението, ние винаги ще сме на опашката, ще има нови вълни, ще препълваме болниците и ще губим по 50-100 души всеки ден”, подчерта доц. Кунчев пред Bulgaria ON AIR.

Правото на здраве стои над правото на избор! И трябва да е така. Имаме задължения към това общество. Не може да се грижим само за нас и да казваме: Не ме интересува, аз съм преболедувал. Виждаме неприемлива липса на съпричастност, настоя той.

Запитан за старта на учебната година главният държавен здравен инспектор посочи, че разработените мерки са много добре обмислени и ще действат, но само ако се спазват.

,,Ако има носители и болни в обществото, разбира се, че ще ги има и в училище. Вероятно ще станем свидетели на леко повишаване на заразените. Въпросът е този процес да не води до масово заразяване на деца – 20-30%. Компромисното решение за носенето на маски е добро”, смята доц. Кунчев.

Гостът в студиото се съгласи, че няма как лекарите да поставят диагноза на децата изцяло дистанционно. По думите му идеята е да няма контактуване между класовете и между училищата.

Ако някой поставя под въпрос качеството на ваксините, значи той отрича реалността и не вижда какво става в света. 550 млн. дози са приложени в ЕС, 4 млрд. – в света! Ваксините не само са безопасни, а са най-доброто, което имаме в момента. Най-важното е да хванем навреме носителите на вируса. Изследванията два пъти седмично, веднъж месечно или всеки ден ни дават сито, което рано да хване положителните, изтъкна още доц. Кунчев.

Той е на мнение е, че е напълно логично да се разработват ваксини и за децата.

,,Една Македония, която започна имунизацията два месеца след нас, в момента е с два пъти по-добър резултат от 35%. Това ще се отрази и на икономиката ни и може да бъде смазващо за следващия туристически сезон”, допълни доц. Кунчев.

Той поясни, че идеята на зоните е да предоставят пряк достъп до лекарства и адекватно лечение на заболелите от коронавирус, без да е необходимо да влизат в болница.

Може да удвоим заболеваемостта, тогава в болници ще са 8-9 хил. души. Няма да умират по 70-80, а ще умират по 200 на ден, което е крайно неприемливо. Това не трябва да допускаме. Ако изкараме септември по този начин, ще е добро постижение, обобщи главният държавен здравен инспектор, пише Novini.bg.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!