Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Драстичен скок с повече от 70% на цената на олиото

/
/
229 Views

Производители на растителни масла смятат, че цената на олиото може да се регулира и ако се спре износа на нерафинирано олио и слънчоглед. А ако има и държавен резерв, това допълнително ще успокои пазара.

Цената на олиото продължава да расте. За 6 месеца то е поскъпнало с повече от 70 процента.

Advertisement:

 

 

Коронавирусът и климатичните особености в отглеждане на слънчогледа са сред основните причини за поскъпването, смятат борсови експерти.

От няколко седмици в хранителен магазин в град Съединение олиото става все по-скъпа стока. Цената се променя бързо, пише БНТ.

„През седмица през две – да. Цената в момента е 3.50 , беше 2.90 , 2.40 и за нула време тука стана 3.50 в момента го продаваме“, каза магазинерът Маргарита Лапкова.

За Иванка Чушкова олиото вече е пределно скъпо. А в други търговски обекти цената е още по-висока.

„По големите супермаркети и 3.70 лв. Вземала съм си един велосипед и обикалям магазините. Гледаме къде е по-евтино, за да можем да го вземем“, каза Иванка Чушкова.

Производителите на растителни мазнини също търсят да купят изгодно суровина за да не поскъпва още продукцията им. На борсата слънчогледа вече струва двойно повече в сравнение с есента на миналата година.

„След като прибраха реколтата ценовите котировки тръгнаха някъде между 550 600 лева за тон без ДДС. В момента някъде цената, вероятно им се иска на продавачите, е да мине 1000 лева“, каза доц. Александър Дафчев от Националната стокова борса.

В същото време складовете на зърнопроизводители от тракийската равнина са празни. Слънчоглед няма.

„Ние къде от нужда от парични средства, къде от липса на подходящи складове, повечето производители още в периода преди нова година са продали слънчогледа“, каза селскостопанският производител Ангел Вукодинов.

А търсенето му расте. Малките рафинерии оглеждат регионите си за регистрирани земеделски стопани, от които да купят суровина.

Заради високата цена на слънчогледа производителите на олио предвиждат и ограничаване на производството , а това би довело до още по висока цена на олиото в магазинната мрежа.

Борсовите анализатори отчитат друга тенденция.

„Във момента сме стигнали в някакви пикови ценови равнища навярно колкото повече се доближаваме до жътва нещата би следвало да се успокояват“, каза доц. Александър Дафчев от Националната стокова борса.

В същото време купувачи намират алтернативни начини да се справят с поскъпването.

„Въобще не ме притеснява олиото, ако иска да расте. Ние пържим картофи с мас“, казва Диана Стоянова.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar