Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Държавата налага нови мерки срещу Ковид от четвъртък, обяви здравният министър

/
/
432 Views

В офисите с големи открити пространства, да работят не повече от 50% от хората на голямо отстояние

Държавата налага нови мерки срещу разпространението на коронавируса, които ще влязат в сила в четвъртък.

Advertisement:

Това обяви здравният министър Костадин Ангелов в ефира на „Нова телевизия“.

Попитан, дали се обсъжда пълно затваряне на държавата, той отговори, че не се разсъждава в тази посока. „Всички училища, в които има заболяемост над 20%, минават в електронна среда. Другата мярка е осигуряване на зелените коридори за пазаруване на възрастни хора в цялата страна. Следващото е в офисите с големи открити пространства, да работят не повече от 50% от хората на голямо отстояние“, допълни Ангелов, цитиран от „Дневник“.

Той поясни, че курсове и кръжоци на закрито ще могат да се провеждат само, ако присъстващите носят маски. „Нощните заведения ще останат затворени. Вечерният час за останалите заведения ще е унифициран за цялата страна и вероятно те ще затварят в 23.30 часа“, каза още министърът.

За зелените коридори Ангелов посочи, че се мисли за вариант да има времеви прозорец и следобед. Попитан дали има някакви притеснения, той отговори, че единствено се притеснява дали лекарите и сестрите ще издържат „на това, което случва“.

Според него гръбнакът на пандемията може да се пречупи с разум. Според министъра няма недостиг на национално ниво на антимикробни препарати, нискомолекулярни хепарини и кортикостероиди.

 

 

 

Костадин Ангелов изрази съмнения, че има реекспорт на лекарства, но той щял да се спре със законови поправки. Проблем се оказва и презапасяването на хората с медикаменти, които в момента не им трябват. „Не бива да ни води страхът, а разумът. Не може всеки да си купува лекарства и да започва терапия, тя се назначава от лекар. Ако психозата ръководи хората и това се пренесе в болниците, може да стане опасно“, подчерта проф. Ангелов.

Той призова хората да спазват противоепидемичните мерки и да се пазят. Министърът се оплака, че на фона на натовареността на спешната помощ има много фалшиви повиквания.

Проф. Ангелов за пореден път изрази увереност, че съвсем скоро ще се въведе електронно даване на направления от личните лекари да PCR тест. „Всеки ще може да отиде в избрана от него лаборатория, като си каже ЕГН-то ще излезе, че има направление и ще му се направи безплатен тест“, обясни идеалната ситуация министърът.

Той каза още, че до дни ще има и отговор на въпроса дали по-евтините и бързи антигенни тестове могат да бъдат алтернатива на РСR тестовете. „Ако това се потвърди, ще пуснем достатъчно на регионалните здравния инспекции, болниците, ДКЦ-тата и центровете за спешна помощ, за да бъдат максимално много хора тествани“, поясни проф. Косадин Ангелов.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar