Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Д-р Вълков за новите мерки: Носенето на маски на открито е абсурдно

/
/
485 Views

Намалянето на карантината от 14 на 10 дни е правилна мярка, дори закъсняла. Тук не говорим само от гледна точка на нашия опит, но и на опита от Европа. След 5-7 ден отделянето на вируса от носоглътката и риска да заразим при по-близък контакт възприемчив индивид е много малък. Затова има резон да се намали карантината.

Това коментира в ефира на бТВ д-р Трифон Вълков.

Advertisement:

 

 

 

 

Маските на открито – цялото съсловие смята, че маските няма как да предпазят напълно от заразяване. Що се отнася до носенето им на открито, мисля че е абсурдно. Който търси някаква логика в тази мярка, трябва да я търси далеч от медицината. Тук медицинска логика няма – да си разхождам кучето в парка и съм сам, а да нося маска. А същевременно в един ресторант да сме 50 човека и без маски – няма никаква логика в това. Логиката не съществува, категоричен е лекарят, който работи с Ковид 19 на първа линия от самото начало на пандемията.

Идеята да се затегнат мерките е опита на здравната система да ограничи заболеваемостта с цел да запази здравните заведения. Но не е това начина, по който това може да стане. Мисля, че тази практика нищо не печели, посочи той.

Важно е да уточним кои типове маска пазят. Еднократните маски, които се носят масово, тип хирургически, трябва да се сменят максимум на 40 – 60 минути. Тези, които са със специалните филтри, имат по-голям живот – до 8 – 12 часа. Но хората ги носят по няколко месеца, посочи д-р Вълков.

Хирургическата маска е неефективна и на първата минута от слагането, защото тя само снижава риска, вие не сте херметически затворени. Така че дали ще мине час или 30 минути, тя първоначално е непригодно специално за такъв тип инфекции, посочи лекарят.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar