Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Евгений Дайнов: Не трябва да вярваме на Борисов, плановете му се менят всеки ден

/
/
377 Views
Advertisement:

Въпросът как ще се прави управляващо мнозинство след предстоящите парламентарни избори виси със страшна сила. Никой не вижда какво правителство може да изскочи, това каза пред БНР политологът проф. Евгений Дайнов.

Според него липсата на оставка от страна на Бойко Борисов въпреки протестите е показала, че държавата е завладяна в по-голяма степен и съпротивителните сили на демокрацията са по-слаби.

Advertisement:

„Този протест е първият от 1997 година, който не е софийски. Този протест нямаше лидери, само тук-там координатори. Трудно е да очакваме протестите от 21 век да раждат лидери. Промяната на общественото настроение не винаги води внезапно до появата на политически сили, които са способни да ги изразят в целостта им. На изборите резултатът ще е междинен. Доста от общественото негодувание ще бъде представено, но по-старите и по-опитни партии ще са свръхпредставени“.

По думите на политолога Борисов е развил дебелокожие към протестите, но не и към реалната държавна власт, която е разпределил на порции с ДПС.

„Една от драмите на такъв тип полудиктатор, когато упражнява еднолично власт дълго време, е внезапният потрес, с който открива, че не може да се оттегли. Затова приказки за управление на ГЕРБ без Борисов са безпочвени… Не трябва да вярваме на нещата, които Борисов обяснява за политиката и за бъдещите си планове, защото те се менят всеки ден. Можем да говорим за парламентарна група на ГЕРБ от максимум 80 депутати. Затова те или ще официализират връзката си с ДПС, или ще се обявят за правителство на малцинството“.

В предаването „Политически НЕкоректно“ проф. Евгений Дайнов допълни:

„ГЕРБ изградиха такъв феодален модел от социалистически тип, че се сляха с държавата и те не могат да живеят извън властта. Доколкото могат, ще направят така, че чрез окупираните от тях държавни институции, да няма почтени избори. Затова трябва да гласуват максимално повече хора, за да ударят корпоративния вот“.

 

 

Политологът анализира и последната реч на Ахмед Доган:

„Този тип послания имат два пласта. Първият е с умните думички, с които прави фокуси пред публиката. Вторият пласт е на знаците – походът на ДПС към явна власт не е отменен, а упоменаването на света е упоменаването на Турция и на Ердоган, с които са си оправили отношенията. Третият знак, който ни прати, е, че най-големият му враг е в лицето на „Демократична България“ и на Христо Иванов“.

Проф. Дайнов подчерта, че наблюдава следното явление в страната:

„Общото неприемане на модела на ГЕРБ води до това, че бивши хора – тип ГЕРБ казват, че ще гласуват за БСП, защото им е писнало от Борисов, а само БСП са достатъчно големи, за да го спрат. Отгоре ръководството отслабва позицията на партията, отдолу има скрит вот, който не знаем колко е“. Според анализатора ВМРО си има тема, която може да ги вкара в новия парламент:

„Но тези двамата – от Варна и от Бургас, това противоестествено обединение, нямат още тема, а и нямат време да я развият… Президентът ще наблюдава внимателно кампанията и ще си вади изводи кои теми ще може да използва в своята президентска“.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar