Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Екоминистърът за Алепу; Предвиждан е курортен комплекс , а не подпорно съоръжение

/
/
1356 Views
Advertisement:

Екоминистърът за Алепу: Предвиждан е курортен комплекс, а не подпорно съоръжение
Advertisement:

Инвеститорът по казуса „Алепу“ е предвиждал изграждане на курортен комплекс, а не подпорно съоръжение. Това заяви в отговор на депутатски въпрос служебният министър на околната среда и водите Асен Личев. 

Екоминистърът за Алепу: Предвиждан е курортен комплекс, а не подпорно съоръжение

„Не мога да се съглася, че инвеститорът, който е подал инвестиционното намерение за първоначалната преценка на ОВОС, е написал, че ще прави подпорно съоръжение. Нищо подобно. В ръцете ми е решението на директорката на РИОСВ Бургас от 29. 12. 2017 г. Инвеститорът иска да му съгласуват инвестиционно предложение за изграждане на курортен комплекс, включващ „Алепу вилидж“ и „Алепу бриз вилидж“, обясни екоминистърът, цитиран от БТА.

По думите му с инвестиционното предложение се предвиждало изграждането на курортен комплекс със сборна площ 20 858 кв. м. „По-нататък са разписани стаи, тоалетни, бани. Някъде надолу се пише, че то ще играе ролята на подпорно съоръжение, но това са пилоните в пясъка и скалите, които след това служат като по-здрава основа на сградата”, разясни министърът.

Личев припомни, че е сменил директорката на РИОСВ Бургас, която е подписала това решение. Цялата документация сега е в прокуратурата, чакаме решение на съда, посочи министърът.

Той уточни, че от 2017 г. до 2020 г. МОСВ не е свършило нищо по казуса. Личев посочи, че проверка е правена от предишния редовен министър, но едва след като прокуратурата му задава въпроса за по казуса.

„Той тогава се усеща, че работата не е била чиста вероятно от 2017 до 2019 – 2020 г. и назначава работна група от юристи, които му казват, че решението на директора на РИОСВ е влязло в сила и не може да бъде отменено от министъра, нито може да бъде обжалвано, и затова най-добре да го оставят в прокуратурата, тя да го протестира и да го отмени съдът”, коментира Личев.

Министърът каза, че ръководеното от него ведомство подкрепя становището на прокуратурата, че на проекта не е проведен задължителния по закон ОВОС.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!