Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Експерт: Паспортизацията ще изисква разбиване на апартаменти и изнасяне на живущите за няколко месеца

/
/
439 Views

Цената на паспорта на сградата няма да е най-големия проблем. На места ще се наложи разбиване на ремонти, за да се установи състоянието на сградата. На око е невъзможно да се определи какви е реалното състояние.

Може да се наложи и изнасяне на живущите в апартамента.

Advertisement:

Експерт направи коментар за една тема, която става все по-актуална – паспортизацията на сградите.

Паспортизацията на сградите е важна, но трябва да се търси баланс между интересите на етажната собственост, на общината и държавата. Това каза пред БНР Павел Миланов, председател на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост.

Ние си правим едни прости бакалски сметки на база на квадратурата на апартамента. Старите жилища са чиста квадратура, те имат идеални части. Отделно към новите жилища има подземни паркоместа. Това всичко е квадратура, която ще влезе допълнително към жилищата и трябва да я предвидим. Така че, това, че правим сметка на 65 квадрата, е сметка без кръчмар. Квадратурата на една сграда е много сериозна и това ще струва доста пари.“

 

 

 

Най-страшното обаче е не самата цена, а самият начин, по който ще се извърши обследването за паспортизиране на сградата, коментира Миланов в предаването „Преди всички“.

Най-страшното е, че ние трябва да си освободим жилищата, за да може да се направи едно такова сериозно обследване.“

„Неслучайно в Германия санираха жилищата. Не правиха програма за енергийна ефективност – да слагат стиропори, да правят покриви и щрангове, а изцяло санираха жилищата. Да, изнасят се хората за няколко месеца, прави се основен ремонт“, посочи още Миланов.

Те трябва да разбиват ремонтирани апартаменти, за да разберат какво е състоянието“, изтъкна Павел Миланов. По думите му това някой на око да мине и „да напише нещо за 100 сгради, еднотипно, не ни върши работа“, защото „ние трябва да знаем всеки панелен блок, всеки ЕПК блок в какво състояние е“.

Трябва да погледнем жилищната политика на държавата – рано или късно тези панели ще започнат да се разпадат, подчерта Павел Миланов.

„И ние трябва да се дадем сметка какво ще се случи след 5 години, след 10 години.“

Трябва да се обследват онези жилища, които имат определен срок на годност – 50 години за панелите и 60 години за ЕПК, смята Павел Миланов. Какви според него ще бъдат последиците, ако при обследването се установи, че даден блок е в лошо състояние:

Реално стават непродаваеми апартаментите в него и хората ще си живеят, докато не падне блокът. Това ще стане.“

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar