Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Екстрадираният в САЩ Росен Йосифов осъден за пране на милиони долари

/
/
315 Views

Съдът в Кентъки призна за виновен българина Росен Йосифов по обвинение за пране на милиони долари.

Според обвинението чрез борсата си за криптовалута – „RG Coins“, 53-годишният Йосифов е ръководил организация, занимаваща се с международни аукционни измами.

Advertisement:

Делото срещу българина е продължило 2 седмици. Обвиненията към него са две – заговор за пране на пари и заговор за рекет, пише изданието „Коинтелеграф“, цитирано от БТВ.

За всяко от двете престъпления той може да получи до 20 години затвор. Наказанието му ще бъде определено на 12 януари 2021 г.

 

 

 

 

В началото на миналата година САЩ поиска екстрадацията на Йосифов. Два месеца преди това – през декември 2018 г., той беше арестуван в България, а обвиненията към него бяха, че е бил съучастник на румънци в престъпна операция. Семейството и близки на Йосифов дори излязоха на протест пред Съдебната палата, убедени в неговата невинност, и настояха той да остане в България, пише Novini.bg.

Според американския съд обаче най-малко 900 американски граждани са били измамени по схемата, в която участвал българинът и съконспиратори от Румъния. Според обвинението те публикували реклами в популярни тръжни платформи като „eBay“ и „Craigslist“за стоки с висока стойност като например несъществуващи превозни средства.

По данни на властите в САЩ измамниците са предоставяли на жертвите си фалшиви документи и фактури, включващи търговските марки на реномирани компании, за да изглеждат сделките истински, и дори са наемали кол центрове и „помощен персонал“, за да разсеят притесненията на купувачите си.

След като са получавали плащанията, Йосифов обръщал средствата в крипто активи и е превеждал приходите на офшорни перачи на пари, пише още американското издание.

Съдът установи, че той съзнателно е предоставял услуги чрез престъпния синдикат поне от септември 2015 г. до декември 2018 г. – обменяйки биткойни на стойност повече от 4,9 милиона долара за четирима други членове на организацията.

Арестите са извършени от щатските и федералните власти с помощта на Румънската национална полиция и Румънската агенция за преследване на организираната престъпност.

Йосифов е 17-ят обвиняем, осъден по делото, като трима души все още са на свобода. Повече от една дузина от обвиняемите бяха екстрадирани от Румъния.

„RG Coins“ е основана през април 2014 г. Уебсайтът е продавал хардуери и е улеснявал обмена на криптовалути за региона на Източна Европа.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar