Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Елена Йончева: Има договорка между Нинова и Борисов за редовни избори

/
/
546 Views

Евродепутатът Елена Йончева коментира в предаването „Студио Хъ“ по „7/8 ТВ“ приетата резолюция от комисията ЛИБЕ за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права у нас.

„Аз съм пълноправен член на комисията ЛИБЕ. Тази резолюция извървя дълъг път. На 26 май поканих лидера й и други членове, на които разказах още веднъж с факти какви са основните нарушения на върховенството на закона в България. След това изпратих  и писмена молба да започне разговор за резолюция за България за нарушаване  на върховенството на закона. Този разговор започна и виждате какъв е резултата. Но без протестите в България и силата, която показаха хората да защитят своята родина, тази резолюция нямаше да се случи. Вчера беше приета в ЛИБЕ, където членуват всички политически формации“, каза Йончева.

Advertisement:

 

 

 

 

„Важно е на 8 октомври тази резолюция да бъде гласувана. Тази резолюция ще покаже, че начинът, по който се управлява България, г-н Борисов се опитва да извади нашата страна от един европейски път, от един демократичен път. Много мои колеги евродепутати ме подкрепиха. Колкото до София, не съм чула от г-жа Нинова да каже, че застава зад подобна резолюция, че има политическа воля за такава резолюция. Моите колеги тук подкрепят тази резолюция, но не съм чувала Нинова да каже, че тя стои зад една подобна резолюция, че трябва да се работи по нея. Моето убеждение, и вече го казвам няколко пъти, е, че има договорка между г-жа Нинова и г-н Борисов. Както виждате г-жа Нинова стои в българския парламент, а в един такъв момент тя трябва да е навън при хората. Трябва всички хора, които стоят зад най-голямата политическа партия също да бъдат навън в подкрепа на тези протести. Не мога да разбера как е възможно в ситуацията, в която се намира България днес, начинът, по който вече реагират европейските медии, Европарламентът, Европейската комисия, втората по големина политическа партия у нас да не набира сила. Тя на практика не набира сила. Тя не е припозната като голямата политическа сила, която наистина може да вземе властта в България и да управлява успешно. Първата по големина опозиционна партия легитимира това правителство. И изводът, който си правя, е, че има договорка с г-н Борисов да няма служебно правителство, да се отива на редовни избори. Не съм чула г-жа Нинова да каже нещо за сигналите срещу Борисов, да ги подкрепи“, коментира тя.

Според Йончева, служебно правителство би било голяма заплаха за Борисов. „И това, което ще се случи, предполагам, на следващите избори, ще е просто да се гарантира на Борисов достатъчно спокойствие, каквото и да се разбира от това. Служебен кабинет би бил голяма заплаха за него. Не мисля, че БСП ще се прегърне с ГЕРБ след изборите. България по принцип е лява страна, но е добре да има и една силна дясна партия. ГЕРБ е бизнес модел, който си има своя главатар, и са успяли да се легитимират политически по някаква причина. Това не е партия, това е някакъв вид групировка“, заяви още евродепутатката.

„Това не е резолюция срещу България, а е за България, но срещу това пратилество и против Бойко Борисов“, категорична бе тя.

„Преди два дни колегата ми в Европарламента Александър Йорданов ми каза, че съм предател, защото съм работил над тази резолюция и съм я предложила“, завърши Йончева.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar