Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Енергиен експерт: С Русия винаги лесно може да се договориш за комисионна, с американците може да те арестуват, ако споменеш тази дума

/
/
50 Views

Кадър БТВ

Смайващи твърдения направи председателят на енергийната комисия от последния парламент Иван Хиновски в интервю за „Марица“.

Advertisement:

За българските политици излиза далеч по-изгодно в личен план излиза да работят за интересите на Русия в България.

„Има лобисти навсякъде и това е логично. Има лобисти и на „Уестингхаус”, има лобисти и на „Сименс”. Тъй като говорим за газ, това „Газпром” да си има своите лобисти, има и своята логика. Има и експерти, и имиджмейкъри, депутати и др. Голям процент от тези лобисти са завършили в Русия по специалностите за петрол и газ. Вижте в ядрената енергетика как се посрещна на нож идеята за диверсификация на ядреното гориво в АЕЦ „Козлодуй“! И някои медии реагираха много непрофесионално. Като заявиха, че някой ни налага да купуваме американско ядрено гориво. Никой не ни налага. От лабораторните анализи става ясно, че можем да използваме евентуално гориво на „Уестингхаус“. Ами ако и руснаците ни откажат ядрено гориво. Какво правим?

Моят опит в енергетиката, който е много дълъг – аз съм ръководил големи проекти – и руски и западни, показва, че контролът върху процесите по тези инвестиционни проекти е много по-слаб в Русия, отколкото е в западните проекти. И това е факт! С един проект, финансиран от Русия, винаги ще се договориш за някаква комисиона без проблем и това става открито. В много западни проекти това не е така лесно. Особено пък при американските проекти! Там е абсурд да се пазариш за комисиони! Да отвориш дума за комисиона! Можеш да бъдеш арестуван – имат такъв закон.“, каза Хиновски.

„Най-вероятно потреблението на газ ще падне. Във всички планове на световните и на европейските политики газът е преходно гориво. В деня Х той ще бъде заменен с водород и с амоняк. Вероятно водородът ще стане основното гориво на Земята.“, прогнозира Хиновски.

„Европа е напът да се откаже от руския нефт. Това ще удари много сериозно руската икономика, защото „Роснефт” има повече приходи от продажбата на газ“, каза Хиновски.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar