Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Епидемия от домашни убийства в България: Убиха 19 жени за една година

/
/
325 Views
Advertisement:

Изключително тревожни данни обяви пред Радио „София“ адвокат Биляна Лавчева, председател на фондация „АМЕ. Става дума за насилието над жени у нас. През последната година за социалния феномен се говореше като „епидемия в пандемията“.

2020 г. беше черна и в това отношение – 19 жени изгубиха живота си от домашно насилие, имаше и пострадали деца, припомни адвокат Лавчева. През изминалата година организацията е била потърсена от над 200 жени с такъв проблем.

Advertisement:

 

 

 

В началото на 2021 г. бяха предложени положителни промени в Закона за защита от домашно насилие. Те са свързани със сроковете, както и с криминализирането на повечето опасни деяния, предложено е създаването на регистри на жертви и насилници, отбеляза адвокат Лавчева. Тя излази тревога от ръста на насилие над деца.

„В България имаме закон срещу тези прояви, но нямаме страх от този закон“, подчерта експертът. И напомни, че когато се дискутира по темата, не бива да се омаловажава психическия тормоз – той е не по-малко опасен.

От фондацията продължават работата по изграждане и обзавеждане на защитено жилище за жертви от насилие. Организират се и благотворителни прояви за събиране на средства за него.

България заемо едно от водещите места по домашно насилие и битови убийства на глава от населението. Темата не само, че е табу, но България бе от малкото страни, които отказаха да приемат Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, т.нар „Истанбулска конвенция.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar