Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Ерджан Ебатин, ДПС за “Родината” на Карадайъ: Президентът той да преосмисли разбиранията си

/
/
106 Views
Advertisement:

Advertisement:

Източник: Eрджан Ебатин

Кадър: БНТ, архив

“Изразът „ana vatan“ не трябва да се превежда просто буквално като „майка – родина“. „Ana vatan“ за мен са земите, откъдето са дошли предците ни. Това е волна или неволна грешка в превода.

Несправедливостта винаги дразни, дразни и глупостта – особено тази, подплатена с политически користни цели на база на разделение и противопоставяне.

Първо да попитам какво е България за хилядите българи родени в друга държава, дори и от поколения наред? Територия или майка Родина?

В Турция (а и не само) има българско общество, което поколения наред се ражда и живее там, но за тях България си остава Anavatan – майка Родина (майка България).

Оказва се, че за българското общество този стандарт е право само на българската част от него. Другите явно се приемат за съподчинена част – така излиза според стандарта на мислене и оценяване на някои.

Факта, че изказването на Председателя на ДПС Карадайъ се тълкува с отрицателен знак, показва нивото на толерантност и ценностна система, която се възпитава десетилетия.

Затова бих посъветвал Президента той да преосмисли разбиранията си, защото в днешния свят двойния стандарт води до разделения, които могат да бъдат с тежка цена – по-тежка например от цената на едни избори и тяхното спечелване.

Хубаво е да отстояваш правото на историческата истина по въпроса за Северна Македония, но би било също така хубаво да отстояваш и правото на всички български граждани да имат усещане за справедливост и равнопоставеност.

Ние не искаме нищо повече.

А, и още нещо – България е нашата Родина и никой никога не е твърдял нещо различно.

П.П. Изразът „ana vatan“ не трябва да се превежда просто буквално като „майка – родина“. „Ana vatan“ за мен са земите, откъдето са дошли предците ни. Това е волна или неволна грешка в превода.

Няма го в българския език, затова го опредметих образно по начин, по който да се разбере възможно най-правилно.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!