Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

ЕС въвежда спешно ваксинационния паспорт за лятото

/
/
221 Views

 

Европейският парламент ще ускори одобрението на ваксинационния паспорт като използва неотложна процедура. Целта е документът да започне да се използва до началото на лятото. Някои евродепутати изтъкнаха необходимостта от строги гаранции за защита на личните и медицинските данни и подчертаха, че неваксинираните не трябва да бъдат подлагани на дискриминация, предаде „Евроком“.

Цифровото зелено удостоверение на ЕС, което ще даде възможност за безопасно и свободно движение по време на пандемията, може да съдържа информация дали пътникът е ваксиниран, дали наскоро е получил отрицателен резултат от тест, както и информация за възстановяването му след преболедуване на COVID-19.

Advertisement:

 

 

Британското правителство пък обмисля да разреши на кръчмите да изискват от клиентите си доказателство за ваксинация или отрицателен тест за коронавирус, за да пият бира.

Идеята е споделена от премиера Борис Джонсън в парламента и предизвика разгорещен спор. Депутати предупредиха, че това може да дискриминира някои групи от населението, като например млади хора, които все още не са получили дори покана за първа доза, или пък представители на малцинствата, сред които ваксинационната кампания се провежда по-бавно заради религиозни убеждения.

Идеята бе критикувана и от съсловни организации на ресторантьори и кръчмари, които я определиха като неприложима. За някои професии като медици на първа линия и работещи в социални домове даже се обмисля ваксинирането да стане част от задължителния протокол за безопасни условия на труд.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar