Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

ЕС се отказа от налагането на санкции срещу Турция

/
/
246 Views

Европейският съюз замрази плановете си да наложи нови санкции на Турция заради действията ѝ в Източното Средиземноморие, съобщава Reuters, цитирана от Агенция „Фокус“.

Съгласно информация от четирима дипломати, пожелали анонимност, Брюксел се е отказал от включването в т.нар. черен списък на още високопоставени ръководители на Турската държавна петролна корпорация (TPAO). Според агенцията това е „ясен знак“, че дипломатическата офанзива на Анкара от последните месеци дава плодове.

Advertisement:

През декември лидерите на ЕС предложиха замразяване на активи и забрана за пътуване на лица заради „неразрешените сондажни дейности“ на Турция за природен газ в спорните води в Източното Средиземноморие.

 

 

 

ЕС се съгласи да обсъди и по-строги икономически санкции на срещата на върха на 25-26 март, след трудната година, в която турският президент Реджеп Таип Ердоган изрази публично надеждата си, че протестите във Франция ще доведат до свалянето от власт на президента Еманюел Макрон.

Но по-конструктивният тон от Ердоган тази година, подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел за по-помирителен подход и първите преки разговори между Турция и Гърция от пет години насам помогнаха за промяна на настроението в Брюксел.

Новата администрация на американския президент Джо Байдън също призова Общността да не налага санкции в момент, в който Турция, съюзник в НАТО и страна – кандидат за членство в ЕС, изглежда по-готова да направи компромис, заявиха европейски и американски дипломати.

„Работата по допълнителни черни списъци за турски лица спря, вече не говорим и за икономически санкции“, разкри дипломат от ЕС.

Втори дипломат от Бюксел заяви, че работата „никога не е тръгвала наистина“, а трети каза, че „дипломатическата писта е с приоритет“.

Външната служба на ЕС отказа коментар на информацията.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar