Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Журналист: България е близо до вицепремиер Карадайъ, ако Борисов си изпълни нормата

/
/
7 Views

снимка Булфото

Много големи шансове има ДПС да влезе директно и пряко във властта с ГЕРБ, а не в скрита коалиция, както беше досега.

Advertisement:

Моделът може да напомни на правителството на Орешарски, когато БСП и ДПС бяха в коалиция със „златен пръст“ от „Атака“, като в случая на хоризонта има нова партия от същия тип – „Възраждане“.

ДПС се виждат още по-близо до властта, дори с Карадайъ на вицепремиерски стол, коментира журналист.

„Ако ДПС си изпълни нормата, която Доган спусне, и Бойко Борисов си изпълни нормата, октомври България ще бъде много по-близо до вицепремиер Карадайъ, но с мандат на ДПС. Дали ПП и ДБ биха склонни да се прегърнат с ДПС? На тези избори това е по-малко възможно. Но едни избори през пролетта на 2023-та ще доближат ДПС и до другите играчи.“Тази прогноза направи пред БНР журналистът Илхан Андай от сайта „24 Родопи“.

Реториката до 2 октомври ще бъде една, след това ще звучат други песни – евроатлантическа коалиция, национално отговорна коалиция, посочи той.

„В предизборното говорене ДПС ще си остане същата змия, която никой не иска да прегърне и да влезе с нея през портата на властта. Но още във вечерните часове на 2 октомври отборът на Мустафа Карадайъ ще се окаже по-малко токсичен в сравнение с ноември 2021-ва, за всички онези, които ще получат право на уравнение за ново правителство, особено за Бойко Борисов. Това е различното от всички вотове през 2021-ва и сега – по отношение на ДПС.“

По върховете на ДПС дишат с умерен оптимизъм и очакване Доган да не ореже сериозно кандидатските листи, отбеляза Андай.

„С изключение на „Възраждане“, където рахатът е очевиден и е на макс, заради очаквания сериозен ръст, другите основни играчи се движат пакетно в две групи – на умерените оптимисти и на тези, които почти са наплашени от това, което ще се случи на 2 октомври. ДПС е в този пакет на умерените оптимисти, в който са още ПП и ГЕРБ“, смята Илхан Андай. По думите му „този път ДПС се виждат много по-близо до властта“.

ДПС трябва да разчита на обща пасивност и на активността в смесените райони, на подкрепа от Турция, в листите на конкурентите да няма етническо присъствие на избираеми места, както и Делян Пеевски да е в добра форма, за да се разширят електоралните територии, поясни журналистът, който акцентира върху „разширяване извън депесарските райони“.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar