Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Журналист от „Шпигел“: Имало е директен натиск от Турция върху България за Бююк

/
/
557 Views

Турция е оказвала натиск върху българските власти, за да предадат бизнесмена Абдуллах Бююк, заявява българският журналист Димитър Ганев, който е един от петимата журналисти, участвали в разследването на германското издание „Шпигел“.

Бююк бе предаден на турските власти преди 4 години. Българският съд на два пъти е отказвал екстрадацията му, защото са виждали политически цели в искането на Турция, но въпреки това натискът от южната ни съседка е продължил, topnovini.bg.

Advertisement:

Според „Шпигел“ премиерът Бойко Борисов и тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров в нарушение на международните конвенции са помогнали на Турция да преследва противници на президента Реджеп Ердоган.

 

 

Бююк бе обвинен за връзки с организацията на Фетуллах Гюлен – ФЕТО. Официалните власти в Анкара са обявили ФЕТО за терористична организация, която стои за опит за пуч срещу Ердоган през 2016 година.

Димитър Ганев казва, че журналистическото разследване се базира на секретни грами от турското посолство в София. Журналистът беше категоричен, че няма да разкрие източниците си и да оповести от къде се е сдобил с документите, пише Mediapool.bg. По думите му разследването показва как българските политици са работили с турското правителство.

Сега Абдуллах Бююк съди България в Страсбург. В крайна сметка той е предаден на Турция от българските емиграционни власти заради изтекло право на пребиваване.

Димитър Ганев казва, че след размириците в Турция се е провела среща между турския посланик Сюлейман Гьокче, премиерът Борисов и шефове на вътрешно и външно разузнаване.

След срещата Сотир Цацаров поема ангажимент да провери къде се намира Бююк и да разбере дали има подаде молба за политическо убежище. По същата процедура са екстрадирани още 90 турски граждани.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar