Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Забраняват коли над 25 години в центъра на София през зимата

/
/
70 Views

Забраняват коли над 25 години в центъра на София през зимата

Центърът на София да е забранен между 1 декември и 28 февруари за най-замърсяващите автомобили – тези без екокатегория, със стандарт Евро 1 и Евро 2. Този трети опит за задвижването на наредба, с която се въвеждат нискоемисионни зони ще направят общинските съветници на 15 декември.

След като през лятото, “Демократична България” поиска отлагане на гласуването за допълнително прецизиране на текстовете, шефът на СОС Георги Георгиев направи работна група за намиране на консенсус по темата. Сега двете политически сили са си стиснали ръцете и са направили корекции в сроковете.

Смятам, че след задълбочените разговори постигаме съгласие с колегите от ДБ за въвеждането за първи път на такива мерки у нас, които вече са факт в редица европейски столици. С промените правим решителна крачка в борбата за по-чист въздух в София, каза шефът на СОС Георги Георгиев.

Advertisement:

Ограниченията ще се въвеждат поетапно, като ще важат за две зони.

Първата е наречена “Малък ринг” – карето между булевардите “Васил Левски”, “Патриарх Евтимий”, “Скобелев”, “Опълченска” и “Сливница”. В нея няма да могат да влизат автомобилите от първа екологична група – тези без стандарт, или с такъв за Eвро 1 и 2 (тези, произведени преди 1996 г., т.е. сега са на 26 г.) още от 1 декември 2023 г. Това се отнася и за дизели Евро 1, 2 и 3 – произведени до 2002 г. По първоначалния проект това трябваше да се случи още през тази година.

От 2024 г. в малкия ринг през зимата няма да могат да влизат и автомобилите, които попадат във втора екологична група – със стикер Евро 3 – произведени до 1998 г. Както и дизели Евро 4 и 5 – до 2007 г.

Втората зона е “Голям ринг” и нейните граници са между “Сливница”, “Данаил Николаев”, “Ситняково”, “П. Яворов”, “Атанас Дуков”, “Х. Ибсен”, “П. Ю. Тодоров”, “И. Е. Гешов” и бул. “К. Величков”. Забраната за влизане на автомобили от първа екологична група ще стартира от декември 2025 г. А две години по-късно тя ще се въведе и за и за тези от втора екологична група.

През малкия ринг минават 171 079 превозни средства за 24 часа, а през големия – 304 911,

показват предварителните данни. Над 70% от автомобилите в София са от първа, втора и трета екологична група. През малкия ринг за 24 часа преминават 38 хил. автомобила от първа екологична група и още 20 хил. от втора. Така вредни емисии ще се спестяват от 58 хил. автомобила на ден. През големия цифрите са съответно 69 хил. и 32 хил.

Общо 867 103 са регистрираните леки автомобили в София през тази година. Те обаче са с 11 440 по-малко, отколкото през 2021. Средната им възраст е 18 г., а над половината от всички автомобили са над 16 г. В ЕС средната възраст е 11,5 г.

Средно всеки жител на столицата прекарва в пътуване 64 минути на ден. Според проучване 35% от софиянци се придвижват с градски транспорт, а близо 32% използват автомобил. Пеша предпочитат да ходят близо 29%, с такси – 0,4%, с колело- 2,8% , а с мотор – 2,3%.

60% от всички пътувания в столицата са по работа. Автомобилът пък е основното средство за придвижване до работа, а градският транспорт се използва най-вече от ученици, студенти и пенсионери. Пеша предпочитат да ходят студентите и пенсионерите, а с колело – спортуващите и неработещите.

Анкетата показва, че 60% от засегнатите от новите рестрикции ще използват обходни маршрути, а едва 20% ще се качат на градски транспорт.

Предвижда се и гратисен период, преди да започнат да се налагат санкции. Според Закона за чистотата на атмосферния въздух санкцията за нарушители е 50 лв.

Нарушителите ще се следят със стационарни и мобилни средства, а зоните ще са обхванати и с камери. Те са поставени на всички входно-изходни улици в зоните и ще разпознават регистрационните номера на автомобилите.

Ще се въведе и зона за ниски емисии за употребата на твърди горива за битово отопление от 2025 г.

Тя ще е за районите с изградена топлопреносна мрежа – “Средец”, “Красно село”, “Изгрев”, “Илинден”, “Студентски”, “Оборище”, “Възраждане”, “Лозенец” и “Триадица”.

След 7 г. пък да се въведе пълна забрана за отопление с дърва и въглища на цялата територия на Столична община.

В първоначалния проект забраната за твърдо битово гориво щеше да важи от 1 януари 2030 г., но след разговори между ГЕРБ и ДБ е взето решението това да се случи година по-рано.

Към 2011 г. с твърдо гориво са се отоплявали около 54 хил. семейства. 30 хил. от тях използват дърва, а 24 хил. – въглища. От общината изпълняват два проекта за подмяната им с екоуреди. До април по тях бяха монтирани 3037 отоплителни устройства. До 2024 г. над 14 хил. домакинства в София имат възможност да сменят старите печки на дърва и въглища с нови екоустройства.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar