Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Заводът Неохим в Димитровград не фалира, както твърди Борисов. Печалбата на собственика от ГЕРБ е 75 милиона за 6 месеца

/
/
12 Views

Кадър ФБ

Проверка на фактите на твърдения на Борисов, че заводът Неохим в Димитровград фалира, показва, че това не отговаря на истината.

Advertisement:

Печалбата на завода е 75 лева само за първите 6 месеца на тази година, което е рекорд.

Собственикът е от ГЕРБ и е бил в листата за депутати.

„Промяната уби България. Аз не знам и няма специалист в света, който да каже как работи такъв модел, в който трябва да дотираш тока, газа, нафтата, водата с 10% данъци. Но перфектната буря, която ще ни занули докрай, започва догодина.“  Предвещанието направи бившия министър-председател и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в явно предизборно посещение в торовия завод в Димитровград „Неохим“, който спирал – по думите му – заради високата цена на газа. Допълни, че такава държава не можел да управлява, сякаш току-що някой му я е предложил.

Явно усъмнил се в достоверността на внушението от приказките на Борисов Владислав Панев („Демократична България“) проверил състоянието на изобразения като умиращ торов завод. И какво се оказало? Заводът е на рекордна печалба, пише OFFnews.bg.

Ето какво пише Панев днес:

„Вчера Бойко Борисов направи рейд в Димитровград, където обясни в каква криза е вкарал предишния кабинет местния торов завод „Неохим“. Стана ми интересно в каква и отворих отчета му за първите 6 месеца на 2022 година. Печалба от 75 млн. лева (рекорд за дружеството за всички времена), близо 4 пъти повече в сравнение с миналата година. Приходите растат близо тройно (защото поскъпват и природния газ, и амониевата селитра, която произвежда „Неохим“). Разходите за заплати са 12 млн., с осигуровките 15 милиона. Няма и 4% от обема на приходите.

Вижда се, че конюнктурата за „Неохим“ е била повече от отлична“.

Той коментира и затварянето на завода – затваряне не завинаги, а за ремонт:

„Между другото обикновено през лятото завода затваря за ремонт. Чух се със собственика (познаваме се, роден съм и съм живял доста години в Димитровград), според когото тази година са нямали такива намерения, но цените на газа наистина ги удрят. Заради масирания внос на азотни торове, на който не може да устои“.

„Иначе единственият конкурент на „Неохим“ – девненския „Агрополихим“ обяви, че работи на пълен капацитет след 50-дневно прекъсване за модернизация. Той обаче инвестира в терминал за внос на амоняк, така че не е зависим въобще от природен газ. Така без да моли държавата за нещо, продължава да печели. … Значи който инвестира, си произвежда и не се оплаква от внос на конкурентна продукция“, добавя бившият депутат.

„А защо Борисов реши да прави кампания в родния ми Димитровград? Ми много просто. Собственикът на завода Стефан Димитров миналата година беше кандидат за депутат на ГЕРБ и за малко да влезе в парламента. Няма лошо, ама чак да фалира, след като е спечелил 75 млн. лева за шестмесечието, не знам“ – завършва публикацията си Панев и прилага документи за справка.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar