Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Задава ли се нова война на Западните Балкани?

/
/
38 Views

Задава ли се нова война на Западните Балкани? Говори премиер

Има опасност от нов конфликт между Косово и Сърбия, или с други думи нова война на Западните Балкани. Това предупреждение отправи министър-председателят на Косово Албин Курти, цитиран от БНР.

В интервю за италианския вестник „Ла Република“ Курти подчертава, че след неотдавнашното напрежение в Северно Косово опасността от нов конфликт остава висока. „Ние сме демократична държава, която граничи с една автокрация. Путин стои зад Сърбия. Но не бих казал, че опасността от война е много голяма, защото в Косово има контингент от НАТО“, казва косовският премиер.По думите му преди руската агресия срещу Украйна опасността от избухване на нов конфликт в Западните Балкани е била малка, но „сега ситуацията е променена.“Според Албин Курти протестите в Северно Косово не са били спонтанни, а организирани от Белград, с помощта на Русия.

Advertisement:

На 1-ви август властите в Прищина отложиха с месец влизането в сила на забраната автомобили със сръбска регистрация да се движат в Косово. В знак на протест срещу забраната жители на Северно Косово, населено предимно със сърби, издигнаха барикади по ключови пътища. Те протестираха и срещу решението на правителството на Косово да смени личните им документи, издадени от сръбските власти, с косовски.

В интервюто за „Ла република“ премиерът Курти подчерта, че въпреки напрежението правителството му е решено да приложи обявените мерки.

 

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar