Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Заради скъпите горива: Много изоставиха автомобилите си, БДЖ пусна допълнителни вагони за празниците

/
/
721 Views

Заради скъпите горива: Много изоставиха автомобилите си, БДЖ пусна допълнителни вагони за празниците

Високите цени на горивата накараха много българи да се обърнат към алтернативен транспорт за празниците. От държавните железници пуснаха допълнителни вагони.

Семейната великденска ваканция на Георги тази година ще е различна. Обичайно по това време той, съпругата и децата им тръгват към морето, но тази година ще си останат вкъщи:

„Четири човека, колите са ни икономични, караме две. Зареждам веднъж в месеца, в градско не карам чак толкова много. Но едно пътуване до Бургас е някъде от порядъка на 60-70 лева и, да, усеща се. Може би са станали 80, особено за четири членно семейство се усеща по джоба“, казва той.

Advertisement:

Алтернатива на пътуването с кола са измислили и Христина и Янина. Двете няма да се откажат от Великденското си пътуване до Истанбул, но само защото са избрали алтернатива на придвиждането с кола:

„С автобус ще ни излезе доста по-евтино, отколкото ако пътуваме с личен транспорт, тъй като в момента скокът на горивата е драстичен“, каза Янина.

БНТ: Колко ви излзиза екскурзията?

Христина: Екскурзията струва 134 лева за 4 дни 2 нощувки, включва и транспорт.

БНТ: Тоест всичко ви е 134 лева, а иначе може би само пътят ще е толкова?

Христина: Даже няма да стигнат.

На сериозен интерес тези празници се радват и в БДЖ, откъдето за периода на почивните дни са пуснали над 10 хиляди допълнителни места по основните направления:

„Има влакове, на които има 2-3 допълнителни вагона. Тези, които обичайно се движат с по 3 вагона, сега местата им са увеличени близо 100 процента. И през деня, и през нощта наблюдаваме интерес, увеличение на пътниците във всички влакове“, обясни Ивайло Илиев, управител на „БДЖ Пътнически превози“.

И макар цените на горивата да се превръщат в основен аргумент за някои хора да си останат вкъщи, те не са единствен:

„Като цяло смятам, че пътуването по празниците трябва да бъде забранено със закон в България. Нито магистралите са ни хубави, нито нищо“, смята Георги.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar