Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Защо по времето на соца бяхме по-здрави?

/
/
778 Views
Advertisement:

Имаше работнически болници, санаториуми и почивни станции.

В момента в здравната ни система цари тотален хаос и положението е – ако имаш пари, ще се лекуваш. Само един пакет от десет памперса за възрастни струва 10 лв. А често при лежащите болни се сменят по 3-4 памперса на ден. Е, ако вземаш 300-400 лв. пенсия, как ще караш достойни старини?

Advertisement:

По времето на социализма държавата се грижеше за доброто здраве на поданиците си и всичко беше безплатно. Бяхме задължени да ходим на профилактични прегледи, но не проформа като сега. Имаше училищни лекари и зъболекари, работнически болници, санаториуми, почивни станции на символични цени и всичко необходимо за превенция и лечение на хората. В храненето, което е основата на здравето, имаше БДС за храните, а в столовете имаше постен и рибен ден. И още, и още…Целта сега, при демокрацията, не е здравето на човека, а това колко пари той може да донесе. Което води след себе си повече и по-скъпи лекарства, методи на лечение, клинични пътеки…

 

 

 

 

Днес има два вида болници. Частните са нови, хубави, с възможно най-добрите специалисти, които вземат най-високите заплати, с качествено обслужване, най-нови техники и технологии. И съответно – само заможните хора могат да си позволят да се лекуват там.

Държавните и общинските болници са стари, амортизирани, там работят главно лекари пред пенсия или съвсем млади кадри, които се учат на занаят и като станат добри, отиват в частните болници за високи заплати или в чужбина. Та, питам се, как да сме здрави в тази ситуация.

Advertisement:

3 Comments

  1. Никой не е бил по-здрав по времето на социализъма… Е, ето тука гледам люде, които милеят за това нещо. Но-о… не беше така. Аз сега съм на 72 години и зная как беше. Та… умната, с тия писания. От социализъм и комунизъм никой и никъде не е прокопсал… Или пък лекуван добре. За някои, като Людмила Живкова примерно, може да е било така. За останалите не беше. А и не е само това. Ако хората са здрави… имаше други дето се възползваха от това. Единици се лекуваха добре като се наложи, но не в България. АННАДЪМ?

    • Защо говориш глупости ? И аз съм живял достатъчно в тези времена, бил съм в болници, също знам, как беше … !!! Тогава бяхме държава, с армия, работа, промишленост, селско стопанство, образование, и здравеопазване ! Сега сме нищо !

    • Да,но в болница се лежеше докато те излекуват,а не като сега 2-3 дена и си готов. А и това удоволствие се заплаща.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar