Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

За сбогом: Кирил пусна 5 лъжи и хвана Лена

/
/
69 Views

За сбогом: Кирил пусна 5 лъжи и хвана Лена

  • ревъплъщенията на Петков – от Робин Худ до Майкъл Капустин
  • Дойде с миража за промяна, управлява с илюзията за безнаказаност

 

Зрителна измама ли е снимката на Кирил и Лена, хванати за ръка в последното си изкачване на стъпалата до кабинета на министър-председателя, който обитаваха в последните 7 месеца?

Както и да се оправдава най-одумваната двойка на отиващата си власт, езикът на телата им издава еднозначно това, което думите им са безсилни да опровергаят.

Advertisement:

Двамата трябва да са безкрайно щастливи, ако само с тази зрителна измама останат в историята. Но едва ли ще е така. Защото миражите по време на управлението на Кирил Петков нямаха край, а се появиха още със зрителната илюзия на заявлението за отмяна на канадското му гражданство.

Седем месеца след като миражът на промяната донесе Кирил Петков на вълната на надеждата, той си тръгна на гребена на общественото недоволство. А

илюзиите отстъпиха място на отчайващата реалност

на наследството, което той ни завеща: тежки конфликти между партиите, тектонични битки между институциите и огромни дефицити в семейните бюджети.

В кривото огледало не престанаха да се оглеждат високомерието и наглостта. Кирил Петков и Асен Василев живееха с абсолютната вяра, че са българския вариант на Робин Худ и като такива наказват мафията и дават парите на бедните като променят системата.

В огледалния свят обаче станахме свидетели как те направиха и невъзможното, за да взривят политическата система, да прекършат енергетиката и постепенно да приемат образа на онзи Майкъл Капустин. Така, както в зората на демокрацията измамникът направи рекорд с най-успешната финансовата измама на пирамидата си, така и кабинетът на Кирил Петков счупи рекорди като най- неуспешния политически старт-ъп и най-рисковия управленски хедж фонд, но и най-скорострелно развилата се политическа пирамида, която обеща бързо забогатяване на стотици хиляди българи, а накрая се оказа, че парите отидоха само при акционерите на партийната формацията.

Нарушените финансови пропорции вече доста са наклонили политическата пирамида, но тези, които още не са излезли от миража, продължават да инвестират в нея. На тях Кирил Петков посвети и последното си изказване преди да сдаде властта. Не изневери на себе си и на изпроводяк –  пусна няколко миража, а задържа в ръката си само най-ценното – Лена.

1. Хазната е пълна, бюджетът пращи от излишък

В хазната има 8,5 милиарда лева, каза Петков. Пропускайки малката подробност, че това е държавен резерв. Оставяме ви излишък в бюджета от 1,5 млрд. лв., гордо обяви досегашния премиер на новия обитател на кабинета му – Гълъб Донев. Дали обаче това не е само на хартия, ще стане ясно много скоро. Факт е, че за първи път държавните чиновници се оплакват от забавени заплати, общините от невиждани рестрикции. Дори подготвяната нова актуализация на бюджета наесен да е само мираж в погледа на опозицията, за септемврийската емисия за нов дълг са уведомени вече чуждестранните банки.

2. Няма заложени мини за служебния кабинет

„Противно на внушенията в общественото пространство, условия за апокалипсис в България няма. Няма заложени мини, клопки и подводни камъни, които да отклоняват вниманието ви от подготовката на честни избори“, заяви на прощаване Петков. Само ден след клетвата му илюзията се разпадна на парчета. Гръмна новината, че Булгаргаз е във фалит, 7-те танкера са мираж, а газът от началото на октомври ще е пълна илюзия.

3. Има спокойствие и предвидимост

„За изминалите седмици нашето правителство, въпреки световната криза, успя да изгради много стабилна основа. Българските граждани, с ваша помощ, могат да имат спокойствие и предвидимост през следващите месеци“, каза Петков пред сащисания служебен премиер. Гълъб Донев видимо се изнерви от паралелния свят на Кирил и само минути по-късно го приземи с реалността, че страната е в поредица от кризи, изходът от които е непредвидим.

4. Голяма грижа за хората и бизнеса

„Помощите за гражданите и бизнеса – газовата диверсификация, увеличените възнаграждения на медиците и учителите, са безспорните ни успехи. Няма да се наложи да гасите пожари в социалната система. За първи път извадихме пенсионерите над прага на бедността“, каза възторжено Петков. Макар никой от новата власт да не реагира, той получи светкавичен отговор от бизнеса и синдикатите. Кристално ясен 250 000 съкращения се чакат през есента, ако няма газ. 800 лева трябва да е минималната заплата, защото със сегашните нива масовото обедняване е факт, а не мираж.

5. 2,6 милиарда летят от Европа към България

„Вчера България подписа споразумение за оперативни договорености с Европейската комисия. Въпреки че българският План за възстановяване и устойчивост беше 24-ят приет, станахме 15-тата страна с оперативни договорености. Още тази седмица можете да изпратите фактура на стойност 2,6 млрд. лв.“

Силни финални думи на Кирил Петков, които щяха да предизвикат овации, ако не бяха пълна илюзия, откровена глупост.

Единственото вярно, че парите, които се отпускат безвъзмездно за България, са до 5,69 млрд. евро за реформи и проекти до 2026 г. Макар българският План последен да получи одобрение от европейските министри през април и вече имаме финансово споразумение с Европейската комисия за условията, по които ще бъдат харчени парите, това още нищо не означава.

Първото авансово плащане от 1 368 912 911 евро. няма как да дойде сега, той като преди това ЕК трябва да направи пълна оценка дали наистина са въведени всички елементи на одита и контрола, необходими за правилното прилагане на Плана. Срокът за това е два месеца, след което ЕК трябва да изпрати предварителната си оценка за изпълнение в Икономическия и финансов комитет. Той от своя страна има месец за коментари, преди искането за плащане да бъде окончателно одобрено.

Това означава, че при най-бързата писта и при затварянето на очите, че най-големия ни проект за батериите е отменен, а 22-те закони не са приети, някакви пари може да пристигнат най-рано октомври.

Дотогава обаче служебният кабинет ще трябва да плаща стари фактури на Кирил Петков – за неизплатени договори, за провалени споразумения, за обещани комисиони, за подписани консултантски…

Кирил Петков дойде на власт с миража за промяната. Управлява с илюзията за безнаказаност и безпардонност. И си замина, завещавайки най- позорния илюзионизъм в сградата на Министерския съвет.

А зрителната измама със снимката с Лена оттук нататък е проблем само на Линда.

 

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar