Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Здравният министър: Грипът още не е дошъл. Започва през ноември, а пикът му ще е догодина

/
/
280 Views

За какъв реалистичен план говорим за Ковид и за каква респираторна инфекция?! – попита риторично здравният министър Костадин Ангелов от трибуната на Народното събрание, предава Канал 3.

„Предлагам да се хващаме и да се държим здраво само за науката. Грип и Ковид 19 са две абсолютно различни заболявания, които нямат нищо общо помежду си.

Advertisement:

 

 

 

 

При грип А и Б етиологията и известна. При Ковид – също. Патогенезата също. По отношение на пътя на разпространение има разлики. При Ковид е почти известен. Диагностиката при Ковид е с условия – достоверност на извършваните тестове и реализирането на успешен сензитивен тест с доказана специфичност.

Диференциалната диагноза при грип е известна, при Ковид не съвсем. Клиничната картина не е известна също. При грип е известно лечението, при Ковид няма такова.

За Ковид 19 лечение в света няма. Ваксина за грип има, за Ковид 19 – няма. За какъв реалистичен план говорите, когато има толкова много неизвестни неща за Ковид 19. План може да се направи само, ако стъпваме на ясни факти. Има над 40 000 публикации за Ковид 19 с различни теории. Липсват най-достоверните проучвания. Да се направи план по подобие на плана на пандемичния грип, е невъзможно.

Всички дейности от пандемичния план се прилагат там, където това е възмжоно, но той касае само действията на държавата при пандемичен грип. В момента в България грип няма. Грипт ще дойде през месец ноември, декември ще се разпространи и очакваме пикове през януари и февруари. Осъвременяването на този план предизвиква активни действия през този период“, допълни министърът.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar