Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Зимата връхлетя България, обстановката по пътищата се усложни за часове

/
/
285 Views
Advertisement:

Зимата вече бушува с пълна сила в България. Само за часове много пътища бяха засипани от снега и са труднопроходими. Утре времето също ще остане опасно.

 

 

Обстановката по пътищата се усложни рязко тази вечер. Валежите от сняг вече започнаха в югозападните райони на страната. Временно е ограничено движението на камиони над 12 тона през прохода „Предела”. Бяха спрени и автомобилите над 3,5 тона през „Кулата”.

Advertisement:

Очакват се още по-силни валежи през нощта. Снежната покривка ще е между 5 и 20 сантиметра. Най-много сняг ще падне в Рилородопската област. Заради ниските температури са възможни заледявания, а по планинските пътища и снегонавявания. От Агенция „Пътна инфраструктура” са в готовност временно да затварят участъци за почистване. Оттам предупреждават шофьорите да тръгват с автомобили, подготвени за зимните условия, пише novinite.bg.

Временно е преустановено движението на товарни автомобили, над 3.5 т. през ГКПП „Кулата-Промахон“, „Капитан Петко войвода“ и „Илинден“.  Въведеното ограничение е от  гръцките власти , които съобщават, че причината за това е влошени метеорологични условия на територията на Гърция.

Утре в 19 области в Западна, Централна и Южна България – Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново,  Перник,  София – град, Софийска област, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Бургас, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково и Ямбол, е обявен жълт код за потенциално опасно време за интензивен снеговалеж и ниски температури. Ще има условия за поледици, навявания и образуване на преспи.

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и предприемат обработка на настилките срещу хлъзгавост и заледяване. Всички машини на пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация за снегопочистване на републиканските пътища. По опорните пунктове има инертни материали – сол, пясък, калциев двухлорид.

​За повишаване безопасността на движение, ако метеорологичните условия го изискват, е възможно затваряне на определени участъци за почистване и обработване на настилките с химически вещества и инертни материали. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar