Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Извънредно! Разкриха корупция в община Варна за 85 милиона лева. Привикаха кмета Портних

/
/
548 Views
Advertisement:

Advertisement:

Висш представител на местната власт е упражнил натиск за избор на изпълнител на обществена поръчка за 85 милиона лева.

Кметът Портних и двама от заместниците му са извикани на разпит.

От Комисията са установили неправомерни действия от лице с висша публична длъжност.

КПКОНПИ дава Община Варна на прокуратурата. В Материалите от проверката на обществена поръчка в Община Варна от Антикорупционната комисия са открили данни за извършено корупционно престъпление от лица, заемащи висши публични длъжности.

Комисията проверява сигнал относно процедура по избор на изпълнител за обществена поръчка за закупуване на 60 броя електрически автобуси и 60 бр. зарядни устройства за тях на стойност 85 000 000 лв. Поръчката е от 2021 г., а средствата за нея са отпуснати по Оперативна програма „Околна среда“ като безвъзмездна финансова помощ.

 

 

На 18 ноември служители на Дирекция „Противодействие на корупцията“ извършиха действия на място в Община Варна – изискване на документи и снемане на обяснения от длъжностни лица в сградата на общината.

Впоследствие в хода на проверката бяха снети обяснения от всички членове на комисията по избор на изпълнител за закупуването на електрическите автомобили, от кмета на общината Иван Портних, както и от двама от заместниците му.

Снети са обяснения и от управителите на фирми, които в хода на процедурата са били отстранени от участие, от изпълнителния директор на общинското дружество „Градски транспорт“ ЕАД и от служители в същото дружество.

От КПКОНПИ са установили неправомерни действия от лице, заемащо висша публична длъжност, при определяне на състава на екипа за управление на проекта. Установено е също, че е оказвано въздействие на член на комисията по избор на изпълнител в полза на конкретна фирма. В резултат на това, кандидатите не са били обективно оценявани и е допуснат само един от тях.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!