Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Израелски учени: Аспиринът може да помогне срещу К-вид

/
/
335 Views

Анализът на данните потвърдил по-малката вероятност от зараза с новия коронавирус сред приемащите аспирин. Той установил също, че приемащите аспирин, които се заразяват, боледуват с два-три дни по-малко в сравнение с неприемащите аспирин.

Хората, които приемат аспирин редовно, за да избегнат сърдечносъдови заболявания, е с 29 на сто по-малко вероятно да развият Ковид-19 в сравнение с хората, които не пият аспирин, установи израелско изследване, цитирано от БТА

Advertisement:

 

 

 

Учени от здравноосигурителна компания „Леумит“, университета Бар-Илан и медицинския център „Барзилай“ са анализирали данни на 10 477 клиенти на „Леумит“, тествани за Ковид-19 между 1 февруари и 30 юни миналата година. Те знаели, че аспиринът се ползвал масово по време на испанския грип през 1918 г., няколко десетилетия преди да се установи действието му срещу РНК вирусите.

Учените освен това отчитали резултати от предишни изследвания, които показали, че освен че намалява възпалението, аспиринът може да помогне на имунната система да се справя с някои вирусни инфекции. Затова допуснали, че е възможно приемът на ниски дози аспирин преди зараза с новия коронавирус да има благоприятен ефект върху заразяването с COVID-19 и протичането на болестта.

 

„Наблюдението върху възможния положителен ефект от приема на ниски дози аспирин при Ковид-19 е предварително, но е много обещаващо“, каза проф. Ели Маген от медицински център „Барзилай“, който е ръководител на изследването. Резултатите са публикувани в списанието на Федерацията на европейските биохимични дружества

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar