Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Израелско лекарство лекува 93% от пациентите с тежък COVID до дни

/
/
1543 Views
Advertisement:

Израелско лекарство лекува 93% от пациентите с тежък COVID-19 до дни
Advertisement:

Около 93% от пациентите с тежък коронавирус, лекувани с ново израелско лекарство, се възстановяват до дни, съобщават в. “Джерусалем пост” и БГНЕС. Медикаментът EХ-CD24 е във фаза II на проучването и се прилага в няколко гръцки болници. Той е разработен от екип на телавивския медицински център “Сураски”.

Израелско лекарство лекува 93% от пациентите с тежък COVID-19 до дни

 

Резултатите при фаза II са потвърдили първоначалните от фаза I, проведени в Израел миналата зима. При тях 29 от 30 пациенти с умерен или тежък коронавирус се възстановиха в рамките на няколко дни. Досега не са регистрирани никакви значителни странични ефекти при нито един от пациентите и в двете групи.

Изпитването се провежда в Атина, тъй като в Израел няма достатъчно подходящи пациенти.

Проф. Надир Арбер и екипът му са разработили препарата на базата на молекула, която професорът изследва от 25 години, наречена CD24, която естествено присъства в тялото.

По негови думи 19 от 20 пациенти с COVID-19 са нямали нужда от никаква терапия, а след период от между 5 и 12 дни само 5% от пациентите са започнали да се влошават.

Основна причина за клиничното влошаване на пациентите е свръхактивиране на имунната система, т.нар. цитокинова буря. В случая с пациенти с коронавирус системата започва да атакува здрави клетки в белите дробове.

Именно това е проблемът, към който е насочено и въпросното лекарство.

CD24 е малък протеин в мембраната на клетките, който изпълнява редица функции, включително регулиране на механизма, отговорен за цитокиновата буря.

Проф. Арбер посочва, че препаратът EXO-CD24 не засяга имунната система като цяло, а се насочва само към този специфичен механизъм, като помага да се намери отново правилния му баланс.

Екипът вече е готов за провеждане на финалната фаза на изследването. В изпитанието ще участват общо 155 пациенти. 2/3 от тях ще получават лекарството, а една трета – симулирана интервенция.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!