Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Интересни факти за пиратския остров Тортуга

/
/
1336 Views

Остров Тортуга не разполага с петзвездни хотели, дискотеки от висок клас или луксозни ресторанти, но привлича хора от цялата планета с омайни скали, диви плажове с чист нежен пясък, синьо прозрачно море и девствена природа.

На това място, туристите могат да прекарат релаксираща ваканция сред тишината, красотата и сред непокътната природа.

Остров Тортуга

Advertisement:

Местните жители, за разлика от далечните си предци, са много дружелюбни и винаги посрещат гости. На туристите може да им се предоставят възможности за кану, скално катерене, гмуркане или морски риболов. Преди 400 години островът бил пиратска Мека. През 2019 г. се говорело още за обиранията на пирати. И все пак, изглежда, многобройните приключенски филми за разбойници и откриване на съкровища са само изобретателното въображение на автора. Решихме да поговорим за Тортуг от XVII век, така че да повярвате в реалността на пиратско минало.

История на остров Тортуга

Тортуга – остров в Карибско море, държавата е Хайити. Той принадлежи към Северозападния департамент на Испания (сега Хаити). През XVII век островът се превръща в първата територия, овладяна и подчинена от пирати. Така тя става „място на сила“ за разбойници.

И така, първите новини за пирати се появяват в началото на 1600-те. Говори се за многобройни групи авантюристи, крадци и роби, които бягат на скалистия остров и разграбват испански кораби със съкровища. Всъщност тези нашественици започнали своята дейност като банда френски ловци в близката Еспаньол (Хаити). От името „пирати“ идва от френската дума „boucaner“, която обозначава техния метод за поражение.

Пиратите избягали от Испания до Тортуга, около 1630 г. след пристигането на испанските нашественици на острова. Скоро разбойниците започнали да се занимават с пиратство, което им донесе печалба. За да могат да превърнат всички свои висококачествени операции в живот, те създали крепостна стена от Тортуга. Жан Льо Васер, пиратският водач, който някога работил като военен инженер, е построил крепостта Форт де Рошер с 24 оръдия, за да защити острова от испански нападатели. Днес от крепостта остават само основите, всичко останало е в руини.

В началото на 40-те години Льо Васер става управител на Тортуга. Въпреки че някои източници на информация твърдят, че той е бил губернатор още, преди да пристигне на острова. Първото нападение на крепостта е от Санто Доминго. Въпреки това, с помощта на пистолети пиратите не позволили на нападателите да се приближат до острова. Испанците, които въпреки това успели да кацнат на територията му попаднали в засада. След кратко време се оттеглили.

Победата над испанците значително увеличи репутацията на Жан Льо Васер. Той отворил пристанище за морски престъпници от всички страни в замяна на процент от съкровищата на всеки кораб. Наред с това, всички пирати се нуждаели от безопасно място за паркиране на своя кораб и място, на което да уважават и насърчават заниманието им. Ето защо остров Тортуга станал първият голям пиратски пост.

Падането на пиратската ера

Когато повече потенциални пирати пристигнали на острова, всички се обединили в едно братство от разбойници, наречено „Крайбрежно братство“. Освен това много „братя“ получиха частни задачи от Англия и Франция, което предизвикало повече атаки от страна на Испания. През 1654 г. испанците атакували Тортуга за последен път. През 1655 г. островът отново е превзет от британците и французите под командването на Елиас Уотс. Той получи назначението от полковник Уилям Брейн и така станал владетел на Тортуга. През 1660 г. за управител е назначен французинът Джеръми Дешам, който успешно се противопоставил на опитите на британците да върнат острова.

Към 1670 г. ерата на пиратите се разпада и разбойниците се нуждаят от нов начин на печалба. Повечето пирати започват сеч и търговия с дърва. По това време частният служител Хенри Морган се изправи на служба и поканил пиратите на острова да отидат под неговото знаме. Те били наети от французите като ударна сила. По този начин, с негова помощ Франция успя да укрепи позициите си в Карибите.

През 1680 г. новите парламентарни закони забраняват плаването под чужди знамена. Това решение нанесло сериозен удар на карибските пирати. Повечето от тях били наети на кралска служба, за да помогнат за смазването на бившите пиратски съюзници. Някои продължи да бродят по Карибите няколко десетилетия, но до началото на XVIII век пиратите в Тортуга почти изчезнали.

Остров Тортуга

Испания през 1697 г. официално дава Тортуга на Франция като част от Сан Доминго. Днес Тортуга принадлежи на остров Хаити. Местните наричат острова ​​Ile de la Tortu, защото има форма на костенурка.

Интересни факти за остров Тортуга

1. За първи път островът е открит от моряка Алонсо де Оджеда, който пътувал с експедицията на Колумб. До 1570 г., обаче откритият парцел не е картографиран, тъй като е твърде малък.

2. До 1665 г. Тортуга е неофициалната столица на пиратската коалиция.

3. Френски и холандски пирати често ловували животни на острова. В тази връзка Тортуга носи и друго име „Остров на прасетата“.

4. В онези години, практиката на пиратството не е приемала само за много крадци и избягали роби. Нещо повече, благородните и образовани хора, също правели грабежи и давали част от разграбеното богатство в съкровищницата на своя държава, в името и за благодарност от властите.

5. Може да научите много интересни неща за Tortuga в онези времена от книгите на Рафаел Сабатини. Там пише за измислената пиратска кръв. Друг добър източник е самият филм „Карибски пирати“.

6. След набезите морските разбойници се върнали на острова и изпили всички богатства, които получили. Те се забавлявали с пълна сила, защото осъзнавали, че всеки ден може да е последен.

7. За да не се отегчат пиратите и да не загубят доверието си, френското правителство организирало свободно време за разбойниците. Не него то канело жени на острова. През целия период на просперитет в пиратската „държава“, на острова са стъпили 1200 жени, повечето от които се занимавали с известната древна професия.

Остров Тортуга

8. През 1653 г. известният губернатор на Торгути и пиратът Жан Льо Васер са убити от техните лейтенанти. Според легендата Льо Васер откраднал любовница на един от лейтенантите и я обидил. Двама мъже решили да си отмъстят на губернатора. Льо Васер го ранил с мускет, а след това заедно го обстреляли с ками.

9. Франсоа Льо Васер е наречен „Канюк“ (по името на хищна птица от семейство ястреби).

10. Според легендата, големият френски пират, скрил най-голямото съкровище на всички времена от съществуването на пиратството. Льо Васер носел секретна информация за местоположението на съкровищата. Тайната му била окачена на врата, но въпреки това, дори след смъртта му, съкровището не намерено.

11. През 1667 г. на острова е открит първият обществен дом. Най-вероятно това е и най-първият бардак в историята на Америка. От тези години остров Тортуга се превърна в рай на Земята за морските разбойници от всички страни.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar