Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Иранско издание: Русия предупреди САЩ да спрат „да се разпореждат“ из Черно море

/
/
597 Views

Руското посолство в САЩ на страницата си в Туитър публикува изявление, в което се казва, че Русия настоява американските военноморски сили да спрат „неразумното и ирационално поведение“ в Черноморския регион. Това е демонстрация на въоръжението на американските военни кораби, проведено под прикритието на военноморските учения, цитират иранското издание Akharin Khabar и Агенция „Фокус“.

В изявлението също така се напомня, че запазването на мира и спокойствието в Черно море „не се нуждае от намеса отвън и в присъствието на външни сили“. Изявлението на руското посолство, публикувано в Туитър, също показва, как бойните кораби на Шести американски флот изглежда „нетърпеливо“ търсят някакъв враг във водите на Черно море. Сякаш американският флот „усилено търси оправдание“ да увеличи военното си присъствие в Черно море под предлог за провеждане на военноморски учения.

Advertisement:

По-рано пресслужбата на Шести американски флот съобщи, че нейните военни кораби, заедно с турски военни кораби, са провели военни учения във водите на Черно море миналия вторник, чиято основна цел е била да открият въображаеми подводници на противника. Ученията на корабите бяха придружени и от полети на турски изтребители F-16.

Северноатлантическият блок и преди всичко Съединените щати като водеща сила в него от 2014 г. насам значително увеличиха военното си присъствие в Черно море, след влошаването на руско-украинските отношения и присъединяването на Кримския полуостров към Русия, както и поради „нестабилността в източната част на Украйна“.

Присъствието на Запада в Черно море се състои не само в увеличаване на броя на единиците морската техника, но и в провеждането на редовни военни учения, с очевидната цел да възпре Русия от по-нататъшни стъпки за „увеличаване на нейната територия“ в региона.

 

 

 

 

С оглед на очевидното увеличаване на бойната активност на западните държави в близост до нейните граници, Русия също не остана без работа – на първо място, в отговор на ученията в Черноморския регион, тя разположи крайбрежните ракетни системи „Бастион“ на полуостров Крим, както и най-модерните си сили за ПВО, преди всичко зенитно-ракетни системи С-400.

Освен това Кремъл също така разпореди концентрацията на изтребители Су във въздушните бази на полуостров Крим, докато всички руски военни кораби, концентрирани в Черно море, получиха най-модерните оръжия, включително крилати ракети с контролирана траектория на полета.

В отговор на засилената военна активност на НАТО в близост до нейните граници, включително провеждането на ученията на Алианса в Черно море, Русия провежда и свои собствени редовни военни учения с участието на сухопътна, въздушна и морска военна техника.

В същото време, за да запази паритета на силите в региона, Русия многократно е предприемала стъпки, за да придружава бойните кораби на страните от НАТО със своите изтребители и бомбардировачи. А в руската преса имаше съобщения, че руската авиация многократно е регистрирала разузнавателни полети на американски самолети над Черно море.

Настоящата военна стратегия на Русия също, отчитайки променящата се ситуация във водите на Черно море, започна да включва редовен мониторинг на движенията на бойните кораби на НАТО във акваторията му. Част от тази стратегия беше и руското бойно наблюдение на американския десантен кораб „Форт Макхенри“, който с около 500 морски пехотинци влезе в Черно море, за да помогне на Украйна да защити своите граници.

Руските военни експерти смятат, че Москва, наблюдавайки редовно движението на военноморските сили на НАТО в Черно море, дава ясно да се разбере на Вашингтон, че тя разглежда тази акватория като зона, изключително важна за нейната сигурност. В същото време трябва да се отбележи, че ако Украйна, според НАТО, в момента е слаба и не е в състояние да защитава своите граници и собствената си сигурност, то горните стъпки на Русия като съседна държава също изглеждат логични.

Същата тактика като срещу американския военен кораб „Форт Макхенри“ беше използвана от Русия срещу разрушителя „Доналд Кук“ – както съобщават в руското министерство на отбраната, руският патрулен кораб „Питливий“ наблюдава и проследява този кораб на американския флот.

В допълнение към своите оперативни стъпки и действия, предвидени от военната стратегия, Русия полага и дипломатически усилия, насочени към укрепване на сигурността на своите граници – чрез своите дипломати Русия многократно е предупреждавала страните от Атлантическия алианс за възможните последици на засиленото военно присъствие на САЩ и НАТО в Черно море.

Така например руският сенатор Алексей Пушков, ръководител на Комисията на Съвета на федерацията на Русия по информационната политика и взаимодействието с медиите, в своя акаунт в Туитър критикува стъпките на Съединените щати, насочени към увеличаване на военното им присъствие в Черно море, и по-специално отбеляза, че задачата на военните кораби в момента в Черно море няма нищо общо с осигуряването на сигурността на САЩ.

Би било уместно също да завършим репортажа с думите на същия руски политик, който отбеляза, че американските военни кораби са изпратени във акваторията на Черно море само за успокоение на някои американски сенатори, докато в интерес на самите САЩ е да се въздържат ескалация на напрежението с Русия в Черно море.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar