Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Историк: Президентът Радев е масон

/
/
969 Views
Advertisement:

Advertisement:

Възможно ли е президентът Румен Радев, Кирил Петков и Асен Василев да са масони?

“Братството на почтените” и “Повече светлина” са изцяло масонски лозунги и послания, използвани от столетия, които президентът Радев, волно или неволно, вкара в публичното пространство. Същата дума “почтени хора” използва и Кирил Петков за нови си проект, пише историкът Георги Божилов за Епицентър:

„През 2020 година на площадите се роди братството на почтените хора…“, обяви  в новогодишното си приветствие по случай новата 2021 година президентът Румен Радев.

Езиковедите трябва да са забелязали, че речите му изобилстват от думата „почтени“ във всички й форми. Същата дума се оказа ключова и в говоренето на Кирил Петков и Асен Василев. При обявяването на новия проект (16.09.)

Петков заяви: „Хората, с които искаме да бъдем заобиколени, ще бъдат от нашия профил, посочи още той. Това са почтени хора“. Отново на преден план излиза това прилагателно, което означава морален, предизвикващ почит, уважение.

Друга ключова дума, която се среща постоянно в публичната реч на Радев и Петков е „светлина“. Президентът по време на своя лекция през 2018 използва цитат от Гьоте срещу българските политици, който получи широко разпространение  –  „Светлина, повече светлина“.

За краткото време, в което е в публичното пространство, Кирил Петков също не пропуска да говори за „светлина“ и „прозрачност“ в банки, предприятия, икономиката, сделки.

Доколко Радев е повлиян от членството си в пловдивската ложа „Слънце Ориент“, основана от бизнесмена Георги Гергов? Езиков анализ на посланията му разкрива безспорното влияние на това членство в публичния му език.

Отговорите може да се намерят в основния научен труд за българското масонство на проф. Величко Георгиев от  СУ“Св. Климент Охридски“ – „Масонството в България“ (изд. „Наука и изкуство“, 1986, 438 страници).  Оттам лесно могат да се направят съотвените аналогии.

„Първомайстор на ложата се нарича „почтен“ (стр.76). Помежду си използват специална терминология и се назовават „братя“, организацията им се зове „братство“, ложата, в която членуват наричат „почтена“, а също и „работилница“, масонството убеждение – „светлина“. (стр.85).

Често масонството се обозначава като братство на почтените и в него се приемат само способните за разбират зидарската „светлина“, тоест масонството и след това да го отстояват (стр.66).

Подобно говорене е било характерно за участващите в превратите през 1923 и 1934 година, които са основно военни масони и които работят за премахване на политическите партии и говорят срещу политическата класа.

„Братството на почтените“ и „Повече светлина“ са изцяло масонски лозунги и послания, използвани от столетия, които президентът Радев, волно или неволно, вкара в публичното пространство в България и превърна в опорни точки за своите политически послания и действия.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!