Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Какво да вземете със себе си, когато пътувате

/
/
439 Views

Пътуването, е увлекателен процес, съчетан с изучаването на нови неща и разширяване на хоризонта. И дори няма значение, дали това е бизнес пътуване до някоя от европейските страни или труден планински маршрут, например в Андите. Новите преживявания са гарантирани. Преди, обаче да тръгнете на екскурзия, нека разберем, какво трябва да опаковате с вас в куфара.

Ето какво да вземем със себе си на екскурзия

Самото очакване за пътуването не само радва с възможността да види света. Пътуването най-често е свързано с редица досадни процедури, вариращи от документи, задължителни ваксинации, до събиране на лични вещи в чанта или раницата. Най-често срещаният проблем е, че приемаме твърде много ненужни вещи. За онези, които биха били полезни, си спомняме само когато усетим липсата им. Остава или да купите на новото място, или да потърсите алтернатива, ако пътувате далеч от цивилизацията.

Advertisement:

За да вземете решение, трябва да вземете предвид фактори като: мястото, където отивате; продължителност на пътуването; климат и собствени разбирания или оплаквания за комфорт. Разбира се, за дълго пътуване на къмпинг ще ви трябва голяма раница с минимален арсенал от първа необходимост. За пътуване до курорт, до хотела, където всичко е включено, ще е достатъчна средно голяма чанта.

Какво да поставите в багажа, разберете сега:

1. Облекло

Това е първото нещо, което идва на ум и разбира се, най-необходимото. Въпросът е количеството и качеството. Отидете на екскурзия в топла страна, вземете с вас тениски, къси панталони, дълги панталони, плувки / бански, удобни кецове и отворени обувки. Както и няколко комплекта бельо, чорапи и шапка за слънце. В командировка очевидно ще ви трябва костюм, който съответства на дрес-кода. Вземете, каквото сметнете за добре, но в малки количества, за да не претоварвате багажа си. Основното е, че дрехите са удобни.

2. Тоалетни принадлежности

Сапун, шампоан, паста за зъби и четка, дезодорант, гребен, бръснач, ножица за маникюр, мокри и сухи кърпички, както и женски хигиенни продукти – това е минимумът, който трябва да е с вас на път. Коментарите, вярваме, тук са излишни.

3. Документи

До този момент би било логично да се стигне, дори да оглавите с него списъка с неща, без които пътуването на дълги разстояния е немислимо. Първият номер, разбира се, е паспортът (или лична карта). След задграничен паспорт, идва място за застраховка, право на управление на превозно средство (ако вие ще шофирате), документи за виза (ако дестинацията го изисква), документи и потвърждение на екскурзията (билети, запазени места и пр.). За повече сигурност ще е правилно да направите няколко фотокопии от най-важните документи и да ги поставите на различни места.

4. Парични средства

Само най-отчаяните хора могат да рискуват да пътуват, без пари. Не ни трябват проблеми, така че е най-добре да пазите парите за пътуване в карти. Хубаво е да имате различни банки в брой, на различни места из багажа си и задължително поне една карта. Картите, както и копията на документи е най-добре да са поставени на различни места из багаж. И не забравяйте да проверите, дали знаете как да блокирате карта, ако тя бъде открадната. От парите в брой си струва да вземете малко валута (долари, евро) и пари от страната, в която ще посетите. Ако не можете да направите това у дома, отидете на обменно бюро, веднага след пристигането си.

5. Аптечка за първа помощ

Ако постоянно приемате някакви лекарства, по-добре е да се запасите с тях за продължителността на пътуването. Възможно е, те да не могат да бъдат закупени в местна аптека. Всяка държава има свои правила за отдаване на лекарства на клиенти, а в някои страни са просто забранени. Това трябва да се знае предварително. Останалата част от списъка със задължителни атрибути в аптечката, включва: марли, бинт, йод, превръзки, лепенки, памук, водороден прекис, обезболяващи, активен въглен, лекарства, които помагат при храносмилателни разстройства, антибиотици и мазила за срещу слънчеви и други изгаряния.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar