Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Какво да правите, ако се загубите в гората

/
/
543 Views
Advertisement:

Екскурзия до гората за гъби или горски плодове, екскурзия сред природата, за да се отпуснете от суматохата, през уикенда или къмпинг с палатки – всичко това са популярни начини за прекарване на времето с много хора. Това може да бъде приятно малко приключение. Основното тук е да не придобива трагични нюанси от типа на загубване в гората.

И все пак, и това е възможно. В крайна сметка повечето хора имат малка представа как да се ориентират в гората, когато са в спешни случаи. Най-често срещаният инцидент, ако не говорим за наранявания и други здравословни проблеми, е именно загубата на референтна точка и вашата група. Децата с голямо любопитство са особено застрашени в това отношение. Както и ловците, запалени по „безшумния лов“.

Ето защо, преди да отидете в гората, трябва внимателно да се подготвите за възможни непредвидени аварии. В идеалния случай, би било добре да изкарате курс за оцеляване или поне ориентиране. Тези курсове учат как да не се изгубите и какво да направите, ако се случи нещо подобно. Но дори и да нямате възможност за това, можем да ви научим, какви стъпки да предприемете.

Advertisement:

Ето, как да не се изгубите в гората:

1. Уведомете близките си, където отивате

Ако е възможно, струва си не просто да се отчитате, а да имате за водач карта. Също така, кажете на близките си кога планирате да се върнете и да се споразумеете за приблизително време, за да могат да се свържат с цивилизацията.

2. Вземете оборудване за ориентация със себе си

Повечето от нас, когато ходим на къмпинг, се ограничаваме до смартфон и неговите приложения, които наистина могат да разберат нашето собствено местонахождение. Не бива, обаче да разчитате единствено на тях – приспособлението може да се изгуби, да му падне батерията и тогава, какво правите? Ето защо, в допълнение към него, не забравяйте да вземете механичен часовник, обикновен компас и свирка.

3. Допълнете раницата си с неща от първа необходимост

В случай, че се изгубите в гората, е невъзможно точно да се предвиди колко дълго ще трябва да сте далеч от населените места. Следователно раницата трябва да има всичко необходимо за оцеляване на път: храна (тук може да сложите нещо сушено месо, риба, консерви), вода, кибрит и запалка, аптечка, кибрит или запалка за запалване на огън, малко хартия.

4. Правилно облекло

Влизайки в гората, направете избор в полза на ярките цветове на дрехите. В случай, че трябва да разчитате на спасителите ще е по-лесно да се съсредоточат, върху закачливите цветове дрехи, сред дърветата в гората.

Какво да правите, ако се загубите в гората
Ако все пак се загубите:

1. Огледайте се

Това ще ви помогне да получите първа представа къде сте попаднали. Тогава се заслушайте. Звуците от кучешки лай, минаващи коли или влакове се чуват на разстояние 3-10 километра.

2. Обадете се на спасителната служба

Това е най-важната и най-правилната стъпка, която може да направите. За целта, обаче ще трябва да обясните на диспечера къде сте отишли ​​и къде сте сега.

3. Без паника!

Паниката е враг номер едно. Помнете това! Ако се опитите да намерите изход на случаен принцип, това може да доведе до загубата ви още повече. Ето защо, ако спасителната служба е приела вашето обаждане, струва си да останете и да изчакате, докато ви открият.

4. Рационално използвайте наличните ресурси

Ако разберете, че ще трябва да пренощувате в гората, не забравяйте да запалите огън. Така ще избегнете нападението от диви животни. Винаги лягайте отстрани на огъня. Не се опитвайте да се връщате в тъмното.

5. Оставете следи

Ако все пак решите сами да потърсите пътя, оставете идентификационни знаци на пътя си. Това ще бъде добро ръководство за спасителите. Ако може, качете се на дърво, за да проучите по-добре околността. Добра тактика е също, от време на време да потупвате по стволовете на дърветата с пръчка. Ехото от този звук е като бум и се чува далеч.

Надяваме се, ако сте попаднали на тази статия, все пак да не сте се загубили вече. И, ако е така, дори не се отчайвайте. Спазвайте стриктно инструкциите дадени по-горе и ще бъдете намерени скоро!

Успех и приятен престой в гората!

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar