Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Кантарджиев: При контакт с Делта вариант няма начин да не се разболееш

/
/
898 Views
Advertisement:

Advertisement:

Кадър видео БТВ

Хората със завършен имунизационен курс дори и да се разболеят, ще прекарат по-леко вируса, защитата работи.

При контакт с болен от коронавирус с вариант „Делта“ няма начин да не се разболееш, категоричен е проф. Тодор Кантарджиев в сутрешния блок на БТВ.

 

Той подчерта, че ваксинираните със завършен имунизационен курс ще изкарат COVID-19 леко и без нужда от хоспитализация дори и да се заразят с „Делта“. „Първият вариант, Уханския – при него ако си болен и живееш с някого у дома, шансът да го заразиш беше 40%. При британския този шанс вече стана 70%, а при „Делта“ – няма начин да не се разболеят всички неваксинирани и непреболедували“, уточни Кантарджиев.
По думите му лечението на болестта продължава да бъде същото, но симптомите са леко променени – загубата на вкус и обоняние вече не са водещ индикатор за инфекция с коронавирус, а тежката хрема, болки в гърлото и температура. „Делта“ е малко по-различен и защото все по-млади хора боледуват по-тежко – младежи, повече тийнейджъри, каза Кантарджиев и припомни, че ваксина срещу COVID-19 вече има и за лица над 12-годишна възраст.

Кантарджиев коментира, че най-важното остава хората да се ваксинират сега, докато случаите на COVID-19 все пак са по-малко. „През последните дни има една тенденция за слабо увеличение на желаещите да се ваксинират. Надявам се доста хора да узреят и да се ваксинират“, допълни той.

На територията на Столична община вече тече подготовка на софийските болници, за да успеят да посрещнат новата вълна на коронавируса.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!