Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Кантарджиев с люто предупреждение: Идва четвъртата вълна на Koвид

/
/
369 Views

Ако хората продължават да се отнасят несериозно и не спазват елементарни правила, прогнозата ми е негативна – следващият пик ще е есента на 2021 г. Това заяви в интервю за kmeta.bg директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.
По думите му, въвеждането на по-строги мерки ще помогне, ако ваксинираните се увеличават.
„Ако хората спрат да се подиграват и приемат ситуацията сериозно – трябва да се спазват стриктно мерките, независимо дали са по-строги или не. В противен случай никога няма да се намалят случаите, а борбата ни ще е доста дълга – при всяко застудяване ще сме изправени пред локдаун“, каза още той.

– Проф. Кантарджиев, по какво сегашната ковид ситуация се различава от миналогодишната?
– Случаите сега са хиляди, 4500. Миналата година по същото време бяха десетки. Имаше натоварване на психиката при хората в началото, особено първите месеци. Към днешна дата специалистите по ковид станаха много, колегите, които си късат дипломите, също се увеличиха. Аз не съм сред тях. Изминалата една година ще я запомня с огромно напрежение и безброй безсънни нощи. Първите случаи на ковид у нас бяха в болниците в Габрово и Плевен. Тогава имахме само 2 работещи лаборатории, нямаше бързи антигенни тестове, нямаше над 150 лаборатории, нямаше маски, защитни облекла. Въпреки това мисля, че всичко беше под контрол. Грешката беше, че се допуснаха много хора, едната част, наричайки се лекари, да създадат едно недоверие в обществото, а от там идва и страхът. Аз винаги съм бил честен с хората, не съм скривал нищо, пред съвестта си съм чист.

Advertisement:

– По-строгите мерки наистина ли ще помогнат за овладяването на ситуацията и намаляването на новозаразените?
– Ще ни помогнат, ако ваксинираните се увеличават. Ако хората спрат да се подиграват и приемат ситуацията сериозно – трябва да се спазват стриктно мерките, независимо дали са по-строги или не. В противен случай никога няма да се намалят случаите, а борбата ни ще е доста дълга – при всяко застудяване ще сме изправени пред локдаун.

 

 

 

– Кога да очакваме край на пандемията все пак?
– По принцип една пандемия продължава около 2 години, след това вирусът протича със сезонни пикове. Най-силен е в края на есента и началото на зимата, малко преди грипа, след това ще придобие ендемичен характер. Това означава малки групи от болни хора, но с по-дълга продължителност. Ще се явява в отделни колективи, семейства и групи в следващите години, но няма да има пандемичен характер. Но ако хората продължават да се отнасят несериозно и не спазват елементарни правила, прогнозата ми е негативна – следващият пик ще е есента на 2021 г. Много важна е личната отговорност. 85% от хората спазват мерките, 10% не ги спазват от неразбиране и неглижиране и 5% го правят нарочно и напук. Най-вероятно циркулацията на вируса ще намалее през лятото заради топлото време. Засега бразилската, южноафриканската и нигерийската мутация на вируса не са в България. Има го само британският щам. Всички мутации се покриват от ваксините, с изключение на една – нигерийската от декември месец, която се изкарва по-леко. Възможни са и нови мутации. Компаниите са готови, ако има такива, в рамките на месец така да пригодят ваксините, че да отговарят и на последните мутации. Ако стане така, че има нова мутация, която не се покрива от ваксините, ще ни се наложи есента да правим друга ваксина.

– Трябва ли България да потърси ваксини от трети страни, извън договорките с ЕС?
– Европейската комисия сключи договор със седем фирми. Това е добре, защото иначе големите държави щяха да се ваксинират, а малките, като България, щяха да чакат. Но ситуацията се използва от антиваксърите, използва се и политически, и финансово също.
Антиваксърите обясняват всяка смърт с ваксините, но понеже всички пием вода, това означава ли, че трябва да твърдя, че всички болести са от водата?

– Работата ви е много тежка, но въпреки това сте положителен. Как се справяте в професионален и личен план с отговорностите?
– Наистина е доста тежко. Съчетаването на работата в Центъра за заразни и паразитни болести с отговорностите в Оперативния щаб стопяват минутите за почивка. Малкото свободно време посвещавам на любимите си занимания. Първо се разхожда кучето. След това гледам нещо да прочета или да се чуя с някого, с когото ми е приятно да разговарям. Напоследък хвърлям всичките си усилия да намеря колкото се може повече добронамерени хора, които да помогнат на българските граждани в ковид борбата. Оцеляването е свързано с това да се смеем – всеки път, когато имаме повод.

– Какво ще препоръчате на хората – трябва ли да ходят на море тази година и къде – у нас или в чужбина?
– Задължително да ходят на море. И нека да избягват да почиват извън България, особено в страните, където вилнеят по-различни щамове от британския. Така че, българи, ходете на море, спазвайте дистанция, спазвайте стриктно мерките.

– Вие лично как борите инфекциите? – Ваши колеги препоръчват супи в борбата с COVID-19?
– Да, така е, колегата Мангъров заложи на супа топчета и пилешка, също и на крем супата. Аз обаче залагам на естествените антиоксиданти. Тази инфекция не обича антиоксиданти. Лимон със сода също помага.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar