Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Каракачанов: Миг-овете са ремонтирани, може пилотът да е загубил ориентация

/
/
77 Views
Advertisement:

Advertisement:

Снимка Булфото

Бивишят министър на отбраната изрази мнение за инцидента с падналия изтребител в морето край Шабла.

Доколкото имам информация, не става въпрос за техническа неизправност на самолета. Това заяви бившият министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов във връзка с падналия изтребител в морето край Шабла.

 

 

 

 

По негови думи пред БГНЕС упражнението, изпълнявано от пилота – нощни стрелби над морско пространство, е изключително сложно.

Бившият силов министър не изключи пилотът да е загубил ориентация. Той обаче бе категоричен, че разследването, което вече е в ход, ще установи причините за инцидента.

Нека компетентната комисия, назначена от ВВС, да си свърши работата, защото всичко останало са предположения, призова Каракачанов.

Той подчерта, че пилотът не е човек без опит, но самата нощна стрелба над морето е изключително трудно упражнение.

По негови данни страната ни в момента разполага с 8 изтребителя МиГ-29, които са преминали ремонт. Имаме и още, но те се нуждаят от съответния ремонт на двигателите, доставка на агрегати и други.

Припомняме, преди няколко месеца бившият военен министър Красимир Каракачанов призна, че едва между 5 и 6 изтребителя МиГ-29 са в техническа изправност. Това признание дойде след като за пореден път Руската федерация създаде спънки пред неизпълнение на договора за поддръжка на военното оборудване и дори плати неустойка заради забавяне на договора по ремонта. През 2018 г. кабинетът “Борисов-3” одобри разходи за ремонт на осем изтребителя МиГ-29 по рамково споразумение с AO “РСК “МиГ” с ориентировъчна цена до 81 294 416 млн. лв. без ДДС.

Припомняме и че през ноември 2016 г. военният министър тогава Николай Ненчев бе обвинен за неизпълнение на договора с РСК “МиГ” за доставка и ремонт на изтребителите ни МиГ-29. Вместо от руската фирма-производител, Ненчев поиска от полска компания да ремонтира изтребителите ни. Делото беше прецедент, тъй като по него даваха показание включително и встъпилия в длъжност вече президент Румен Радев.

Само преди месец Върховният касационен съд излезе с решение, с което оправда окончателно и на последна инстанция Николай Ненчев. Мотивите на решението не са публични, тъй като делото е с гриф за сигурност.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!