Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Кеворк Кеворкян: Сега ще ви напиша какво е било НРБ за 99% от народа

/
/
1817 Views

 

Омръзна ми да ме питат какво е било НРБ за мен. Сега ще ви напиша какво е било НРБ за 99% от народа. Останалият 1% бяха в Белене!

За обикновения човек Народната република не бе долар за 96 ст. Не бе и мощна индустрия. Не бе и ДС.
За обикновените хора 99% НРБ беше нещо уникално.

Advertisement:

Когато ходехме по улиците на който и да е град или село, не само няма кой да те нападне, ами и да те напсува! Решетки по прозорците? Стига, бе – това да не е затвор. Железни врати по входовете? Та ние не сме били диваци! Нито наркомани, нито просяци, нито крадци.

НРБ – това е, когато познаваш всички в блока, дори когато е на 16 етажа. Може да влезеш при всеки и да си поискаш захар, сол или каквото и да е.

НРБ – това е, когато възрастен се качва в градския транспорт и младите като по команда ставаха да отстъпят място. Така ни учеха.

НРБ – тогавашните гастрономи работеха като днешните магазини. Вървиш и буташ количката, но нямаше никаква охрана. Бележката за сирене лелката я пишеше с молив отгоре на хартията. Нямаше камери за наблюдение. На никого не му минаваше през главата да краде.

НРБ – най-доброто образование, и то без пари.

НРБ – времето, когато малцинствата ги ограмотяваха и те работеха по строежи и комунални предприятия. Всички!

НРБ – време, в което улиците бяха излизани до блясък и кметството не плащаше милиони на някакви олигарси.

НРБ – време, в което българският милиционер не мъкне загубилото се дете в милицията, а го изпраща до вкъщи и го предава на родителите му и после отдава чест! И не заради някаква изгода! Към милиционера имаше уважение!

НРБ – време, в което големите можеха да се доближат до дете и да го попитат има ли нужда от помощ! Днес такъв ще го обвинят в какво ли не!

 

 

НРБ – време, в което всеки оставяше ключа под черджето на вратата. Никой не крадеше.

НРБ – от работата ти даваха на смешни цени жилище! Ипотека никой не знаеше какво означава! Банкерите не бяха толкова алчни, а властта им чупеше ръцете от китките!

НРБ – време, в което по телевизията не показваха камари трупове и силиконови гърли. Предаванията бяха познавателни и образователни.

НРБ – времена, в които, ако не отидеш в магазина една година, цените после бяха същите!

НРБ – времена, в които стругар или шофьор бе също престижна професия.

НРБ – времена, в които охранител в училище бе извращение! Най-страшна бе леля Пена с парцала за миене.

Не знам как да обясня по добре какво е НРБ за 99% от хората.

Автор: Всички, които са живели в НРБ

Advertisement:

2 Comments

  1. Времето на Жоро павето. Защо да се оставя ключа под постелката ами да не заключват като не се краде, ама се крадеше. Крадеше се всичко особено в заводите. Стругар и шофьор и сега са престижни, но ги няма защот искат заплата на министър, а тогава ги назначаваха на120лв и МВР им помагаше защото в паспорта имаше печат къде живееш и къде работиш. Г-н Кеворкян, който обслужваше интересите може да е живял добре и да не са го водили да го подстригват с милиционер, на него може да са козирували и на децата на Полит бюро с които той беше приятел иначе щеше да гледа телевозията през крив макарон.
    Нека си го харесва, но да не ни слага всички там където е той. За цените какво да кажа два пъти смяна на пари 4:1 и 10:1. Смяна на цени посред нощ комисиите започнаха работа 24 ч и до сутринта бяха сменени 100% от стоките, не на 2 или 5 а на всички. Той това не го помни,но ние го помним.
    Г-н Кеворкян сигурно съжалявате, че не сте на стола до Тома Томов. Е такъв е живота не винаги можеш да се понравиш на правилния човек, а Вие това го можете.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar