Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Кирил Петков отказва общи листи с ДБ и ИБГНИ

/
/
466 Views
Advertisement:

Кирил Петков отказва общи листи с ДБ и ИБГНИ
Advertisement:

“Продължаваме промяната”, политическият проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, няма да влиза в предизборни коалиции с “Демократична България” или с ИБГНИ. Това се разбра от интервю на Петков за Нова тв.

Петков обясни, че е много доволен, че ДБ и ИБГНИ са отворени за сътрудничество, обаче ако има общи листи с тях, може да се загубят избиратели – например има хора в дясно, които никога не биха гласували за Мая Манолова. “Ние трябва да дадем пълна демокрация на избирателя”, допълни Петков. Но даде да се разбере, че коалицията ще дойде след изборите.

Петков смята, че “Продължаваме промяната” има потенциал да утрои резултата от 9%, който социолозите им дадоха още преди проектът да бъде обявен официално. “9% за мен е огромен процент, защото още когато нямате партия, листи, е голям този процент. Този процент, ако се направи хубава кампания и привлечем всички хора, които успеем, аз знам, че това ще е по три. Спокойно може да се стигне до 27-30%, ако всичко, което сме обещали, го изпълним”, вярва бившият министър.

 

 

Мисията ни е в следващия парламент да има 121 депутати, които да са част от коалицията на почтеността, повтори няколко пъти той. По думите му това “няма да стане с политически конструкции” и следващата седмица ще има разговори с ДБ и ИБГНИ и всички, които искат. В ДБ има експерти за съдебната реформа, а в ИБГНИ в социалната сфера, обясни Петков. Според него е задължително главният прокурор Иван Гешев да бъде махнат.

На въпрос дали би работил и с ИТН, той отговори, че е имал много добра работа с Мика Зайкова и Ива Митева, както и други депутати, които не назова. Но че в партията на Слави Трифонов “трябва да преглътнат егото, да повярват, че сами не става”. Отваряме врата за разговор и към тях, обясни Петков.

“Ние сме в началото на вълната на промяната. Не ме интересува какво са казали за мен и канадското ми гражданство. А от тук нататък да направим така, че да имаме работещ парламент”, коментира той скандала около двойното му гражданство, който тръгна след въпроси на ИТН.

Попитан дали Мая Манолова е почтен политик, Петков отговори, че не я следи от самото й начало в политиката, но каквото е видял сега от действията й, много му харесва.

Бившият министър разказа и за интересен разговор с депутат от ДПС, чието име не назова. Депутатът му казал – харесваме икономическите ти политики, но не харесваме, че си срещу Делян Пеевски. Петков отговорил, че не харесва Пеевски, защото той е източвал държавни пари. От думите му се разбра, че за да работи с ДПС, те трябва да признаят, че САЩ неслучайно са санкционирали Пеевски по закона “Магнитски”, че ДПС досега са били зависими от него, но ще скъсат с този модел.

 

Колкото до канадското си гражданство, Петков обясни, че на 21 април, преди да стане служебен министър, е направил своето волеизявление, че се отказва от него. А на 20 август е бил уведомен от канадските власти, че всички документи, че вече не е канадски гражданин, са вече в Румъния (Канада няма представителство в България). “Надявам се Конституционният съд да каже, че не е въпрос кога една чужда държава ти дава бележка”, допълни Петков.

“Продължаваме промяната” много прилича на проекта на Слави в началото. “Не просто се появиха едни нови хора, има еуфория. Много прилича на Слави в началото. Дежавю – пак беше една еуфория, не излезе да каже какво предлага. Ние задавахме въпроси. Просто едно и също, затова искаме да изчакаме”, коментира пред БНТ лидерката на БСП Корнелия Нинова.

“Нека да им мине романтичният период. Чакаме ги на терена на истинската политика”, допълни тя. Според нея “Демократична България” малко избързват с предложението за коалиция с “Продължаваме промяната”. “Може би виждат щета от новия проект. Ако ИБГНИ не влязат в парламента, ако новият проект разцепи ДБ и може би бързат да се предложат – “вземете ни просто, за да влезем в парламента и да имаме места”. Ние ще подходим по различен начин, отворени сме за диалог, за търсене на решения, но ще изчакаме да видим какво предлагат. Искаме да им видим програмата, идеите”, каза Нинова.

БСП иска от тях отговор на конкретни въпроси – като какво ще правят с Република Северна Македония, с националния суверенитет, ще отстъпят ли пред това РС Македония да бъде приета в ЕС, ако не изпълнява договора с България. Също така какво мислят за джендър идеологията и Истанбулската конвенция.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!