Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Китай започва скоро изграждането на първата си космическа станция

/
/
218 Views
Advertisement:

Ракетата-носител „Чанжен-5-би“ (CZ-5B) за изстрелване на базовия модул „Тянхъ“ на първата китайска национална космическа станция пристигна на космодрума Венчан в китайската провинция Хайнан. Това съобщи в понеделник агенция „Синхуа“, цитирана от „Фокус“.

Според информацията в близко бъдеще специалистите от космодрума ще започнат да сглобяват оборудването и да подготвят ракетата и базовия модул за изстрелване.

Advertisement:

Както бе съобщено по-рано, едновременно с това се готви за изстрелване и товарният кораб „Тянжоу-2“.

 

 

 

 

Като цяло, за изграждането на първата национална орбитална станция, Китай планира да извърши 11 изстрелвания през следващите две години. След изстрелването на базовия модул в орбита Китай ще изстреля товарния космически кораб „Тянжоу“ и пилотируемия апарат „Шенжоу-12“.

Екипажът му ще работи в орбита няколко месеца, след което към станцията ще бъдат изстреляни още един товарен кораб „Тянжоу-3“ и пилотируем космически кораб „Шенжоу-13“ с втори екипаж.

Станцията ще бъде построена в ниска орбита на височина от 340 до 450 км и се очаква да е в експлоатация повече от 10 години. Тя ще може постоянно да приема трима космонавти и до шест при смяна на екипажа. Станцията ще бъде Т-образна, с базовия модул „Тянхъ“ в средата и два лабораторни модула, закачени от двете страни. Теглото на всеки лабораторен модул ще бъде над 20 тона, общото тегло на станцията е 66 тона.

„Жилищният обем“ на основния модул ще бъде около 50 кубически метра, а общият обем на станцията заедно с лабораторните модули е 110 кубически метра. Основният модул ще има три свързващи възела, както и шлюз за излизане в космоса и провеждане на експерименти извън станцията.

Първият лабораторен модул, „Вентян“, ще се използва предимно за научни и технологични експерименти, както и за работно и жилищно пространство, командно отделение, когато е необходимо, и като аварийно убежище. Предвижда се модулът да бъде оборудван със специална камера за разходка в космоса и механично рамо за работа извън станцията. Вторият лабораторен модул – „Ментян“- ще бъде функционално подобен на първия.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar