Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Коронавирусът живее върху банкнотите 4 седмици?

/
/
354 Views

Редица изследвания доказват, че по банкнотите виреят редица вируси и бактерии в продължение дни, че дори и седмици. Австралийският център по борба със заразите (ACDP) публикува резултатите от най-новото си изследване, касаещо COVID-19.

Оказва се, че вирусът, който ни въвлече в най-тежката здравна криза за изминалите 100 години, е достатъчно издръжлив на атмосферните условия, че може да оцелее цели 28 дни върху банкноти, стъкла на смартфони, пластмасови изделия и други широкоразпространени продукти, до които се докосваме всеки ден.

Advertisement:

Условията, които са пресъздали от Центъра, наподобяват тези на най-разпространите атмосферни условия от 20°C и 60% влажност.

 

 

 

 

 

При подобни условия сезонният грип оцелява не повече от 17 дни, което е и една от причините за по-лесното предпазване от него в сравнение с коронавируса.

Има и добра новина от цялото изследване. При 40°C SARS-CoV-2 има живот от 24 часа, което до известна степен обяснява и защо вирусът покачва човешката температура само с градус-два от телесната. Така той не вреди на самия себе си, като създава подобни неблагоприятни за себе си условия на живот.

 

Изследването на ACDP има за цел да помогне на здравните власти по света в опитите им да се справят по-ефективно с пандемията. Ето защо все по-често хората биват съветвани да използват картови плащания, като така ще ограничат с поне една възможностите препредаване на вируса.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar