Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Край на мераците на Борисов! Проектът за нова Конституция пропадна

/
/
457 Views

Край на мераците на Борисов! Проектът за нова Конституция пропадна

ДПС най-вероятно няма да подкрепи предложението на ГЕРБ за нова Конституция и свикване на Велико народно събрание.

 

Тази прогноза направи тази сутрин в ефира на БНТ главният редактор на Епицентър.бг Валерия Велева.

Advertisement:

 

Според източници на Епицентър.бг от Движението са крайно разочаровани от проекта, разпространен от управляващата партия, тъй като той не почива на принипите на правовата и социална държава. „Който подпише този проект, един ден ще се срамува от децата синие това не можем да го направим“, казват от ДПС.

 

Официално ДПС ще обяви позицията си на 1 септември 2020 – ден преди началото на есенния политически сезон.

 

 

 

 

От ръководството на партията намекват, че с този политически ход премиерът Борисов се опитва да печели лично и политическо време. От там не са убедени, че тръгването към конституционната процедура е стъпката към рестарт на държавата, за която говори в словото си от декември 2019 година почетният председател на партията д-р Ахмед Доган.

Доган обвърза рестарта и с моралния императив, който предполага както защита на ценностите, така и поставянето на нови национални цели и задачи. Това обаче може да се случи единствено при зрялост на политическия елит и на гражданското общество, какъвто в момента не се забелязва.

 

Само заради промяната на броя на депутатите, мандатите на съдии и прокурори, както и военната служба, няма как да мине решението за нова конституцията. Трябва й нова философия. Или енергия, както е модерно сега да се казва. Иначе отново ще се завъртим в омагьосания кръг на българския преход.

От ДПС недоумяват и как е отпаднал преамбюлът на настоящата Коституция, в която е записано, че „България е демократична, правова и социална държава“, в която се „спазват правата на човека“ и се „зачитат общочовешките ценности като свобода, мир хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост“.

 

Ако ДПС каже, че не се интересува от ВНС, то проектът за нова Конституция, ще е незащитим“, заяви преди един ден политическият анализатор Даниел Смилов.

 

И наистина без гласовете на ДПС и на БСП, която вече официално заяви, че не подкрепя проекта на ГЕРБ и няма да участва в никакви консултации за нова Конституция, упражнението на управляващите, наречено „нова Конституция“ е безмислено. 

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar